Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skomakare Andersson går i släktens fotspår

/
  • BLEV GRATULERAD. Sedan i går kan 19-årige Joakim Andersson från Skutskär kalla sig skomakare. Eva-Britt Säfström, rektor för vuxenutbildningen i Älvkarleby kommun, kom till Gävle för att överlämna Joakims kompletterade betyg, som fick markera slutet på hans utbildning.
  • UPPVAKTAD. Släkt, vänner och kolleger uppvaktade Joakim Andersson när han i går avslutade sin hantverksutbildning och får kalla sig skomakare. Den här tavlan med skomakarverktyg tyckte en kollega passar bra över sängen.

Joakim Andersson, 19 år, från Skutskär blir den fjärde generationen skomakare i släkten.
I går fick han efter fyra års studier och lärlingsplats rätt att kalla sig skomakare.
– Det betyder ganska mycket, säger Joakim Andersson.

Annons

1932 började Joakim Anderssons morfars far som skomakare i Skutskär. 43 år senare tog hans son, Tord Forsberg, över Forsbergs skomakeri i Skutskär. 1980 började Rose-Marie Forsberg i familjeföretaget och i går fick hennes son efter sammanlagt två års heltidsarbete som lärling i familjeföretaget rätt att kalla sig skomakare. Något annat yrke har han aldrig ens funderat på.

– Jag gillar att arbeta med händerna, jag träffar en massa folk och det är trevlig atmosfär, säger Joakim Andersson, som nu tar en paus från yrkeslivet för att göra militärtjänsten som stridvagnsskytt och chaufför i Boden.

Men efter lumpen är planen att återvända till familjeföretaget och arbeta, för att om ytterligare ett år göra gesällprovet och bli auktoriserad skomakare.

I går eftermiddag fylldes skomakeriet på söder i Gävle med folk. Släkt och vänner kom dit för att gratulera Joakim till att ha avslutat studierna. Stoltheten hos hans mamma gick inte att ta miste på.

– För mig betyder det väldigt mycket att yrket fortsätter inom släkten. Sedan behövde vi en lärling, då bestämde vi oss för att prova och han ville fortsätta. Det här är första gången vi har haft en yngre lärling, annars har vi lärt upp äldre, säger Rose-Marie Forsberg.

Eva-Britt Säfström, rektor för vuxenutbildningen i Älvkarleby kommun, åkte in till Gävle för att överlämna Joakims kompletterade betyg, som fick markera slutet på hans utbildning. De första tre åren gick han hantverksprogrammet på Polhemsskolan i Gävle.

Mer läsning

Annons