Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skott mot bussar ett problem som växer

I lördags blev en buss beskjuten när den åkte genom Bomhus. Liknande händelser inträffar flera gånger om året i Sverige och bussbolaget Swebus ser allvarligt på våldet.

Annons

Ingen skadades i samband med händelsen i lördags, men en medtagen busschaufför fick resten av kvällen ledig efter att skott från vad som tros vara ett luftgevär plötsligt hade spräckt tre fönsterrutor i bussen. Bussen togs ur trafik.

– Det är allvarligt när bussar attackeras, oavsett om det är genom stenkastning eller skjutvapen, säger Swebus trafikchef Margaretha Dahl.

Bussföraren valde att återvända till jobbet på söndagen efter samtal med kamratstödjare. Han mår efter omständigheterna bra, berättar Margaretha Dahl.

Det hör inte direkt till vardagen att bussförare blir beskjutna, men några gånger varje år får Swebus liknande larm från orter runtom i Sverige. Varje incident anmäls till Arbetsmiljöverket. Men Margaretha Dahl tycker inte att våldet och sabotagen har ökat särskilt mycket. Möjligtvis, säger hon, blir det lite stökigare i samband med skolavslutningar.

– Men det här är ju inte ett bussproblem utan ett samhällsproblem. Ökar våldet i övriga samhället ökar det mot bussarna också.

Mer läsning

Annons