Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottlossning är ovanligt

För andra helgen i rad har Gävlepolisen fått utreda anmälningar om skottlossning. Men slutsatsen är inte att användningen av illegala skjutvapen ökar.
– Nej, det finns ingen tydliga signaler som visar på det, säger Jan Friberg, chef för länskriminalpolisen.

Annons

I helgen greps och anhölls en man i 30-årsåldern misstänkt för en skottlossning som flera personer hört vid Furumovägen i Stigslund. 30-åringen är tidigare känd av polisen, dock inte för den typen av brott. Han släpptes på söndagen efter förhör och enligt polisen är det hittills oklart vad som egentligen hände.

– Polisen har inte hittat något vapen, och de vittnesuppgifterna vi har hittills är inte helt tydliga, säger åklagaren Terese Stensson, som tog över fallet som förundersökningsledare på måndagen.

Drygt en vecka tidigare sköt, och träffade, en 18-åring mot två personer, efter ett bråk utanför Munken på Brynäs. 18-åringen var påverkad av både alkohol och narkotika. De två män som träffades av kulorna, den ena i benet och den andra i skinkan, var enligt uppgift inte inblandade i bråket med 18-åringen. I åtminstone ett fall verkar motivet bara ha varit att 18-åringen retade upp sig på en person han mötte på gatan.

Användning av skjutvapen vid brott är ovanlig i Gästrikland, och polisen ser ingen ökande trend.

– Vi vet att det finns gott om illegala vapen i landet, men användningen av dem i samband med brott är störst i storstäder och i södra Sverige, säger Jan Friberg.

Enligt Rikskriminalpolisen är det omöjligt att uppskatta hur många illegala vapen det finns i Sverige. Man har dock rent allmänt uppfattningen att det finns gott om vapen. Så många att tillgången till vapen ine upplevs som någon begränsning av de kriminella, är analysen.

Ett sätt att uppskatta mängden är att se hur många beslag av illegala vapen polisen gör i olika sammanhang. På riksplaner visar statistiken en nedåtgående trend.

Så är statistiken även lokalt för Gävle och för Gävleborgs län – med ett undantag. 2006 när polisen slog till mot Solidos i Gävle gjorde vapenbeslagen ett skutt uppåt för att sedan återgå till normalläget.

Mer läsning

Annons