Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrot blir till skatter

/
  • Värdefullt skräp. Kersti Wiklund slänger några uttjänta elprylar i elavfallsburen.Foto: Lasse Halvarsson
  • Här finns massor av värdefulla ämnen. Både guld, silver och koppar går att hitta i gamla kretskort och ämnena återvänds och blir bland annat nya vackra smycken.

Din byrålåda kan vara full av skatter. Gamla mobiler och fjärrkontroller innehåller både guld och silver och kan återvinnas till vackra smycken.

Kampanjen – Återvinningshelgen – lockade massor av värdefull vardagselektronik till återvinningscentralen i Gävle under helgen.

Annons

Svenskar är världsledande vad det gäller att återvinna skräp. Men just vardagselektronik är vi lite sämre på. Varje år återvinner genomsnittssvensken 16 kilo vardagselektronik. Men det finns mer gömt i byrålådorna. Gamla mobiltelefoner, fjärrkontroller och batteridrivna leksaker hamnar lätt i de vanliga hushållsoporna, i stället för på återvinningscentralerna.

Långa köer

Fredag, lördag och söndag har det därför varit återvinningshelg runt om i Sverige och målet var att samla in så mycket vardagselektronik som möjligt.

På återvinningscentralen i Gävle var det full fart hela söndagen och stundtals blev det långa köer till de gröna enorma containrarna som var proppfulla med diverse skräp.

Bar upp skräpet

Holger Wiklund var en av alla skrotnissar som trängdes på återvinningen i går. Han pustade ordentligt när den gamla grå dataskärmen åkte ner i buren med elavfall.

– Vi parkerade bilen utanför och bar upp skräpet i famnen eftersom det var så lång kö, säger han och berättar att, förutom dataskärmen, var det mest smått elavfall som fick hänga med till återvinningen.

Frugan Kersti Wiklund slänger lampor och sladdar och de konstaterar att det är bra att man tar vara på elavfallet.

– Det finns ju mycket värdefullt i gamla teknikgrejer, guld och silver till exempel. I mobiltelefoner finns det ju kobolt som man bryter i Afrika, så det är väl toppen om vi tar vara på ämnena, säger Holger och kånkar vidare på annat avfall.

Mer läsning

Annons