Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddad identitet skyddade bidragsbluff

Ett nytt datasystem som gav socialtjänsten i Gävle tillgång till filer från Försäkringskassan som man inte tidigare haft avslöjade en Gävlekvinnas fusk med försörjningsstödet. Nu döms hon för grovt bidragsbrott.

Annons

Under drygt två år fick kvinnan ut 206 687 kronor för mycket. Hon sökte och fick försörjningsstöd från socialtjänsten men berättade inte att hon samtidigt hade sjukersättning från Försäkringskassan.

Förutsättningen för bluffen var det faktum att kvinnan hade skyddad identitet. Det gjorde att de filer Försäkringskassan skickade till socialtjänsten inte innehöll fullständig information. Men i mars 2011 infördes ett nytt datasystem som gjorde att kommunen fick kännedom om sjukersättningen.

I förhören med kommunens handläggare framgår det att kvinnan sagt till dem att hon fått avslag på sina ansökningar om sjukersättning. Hon lyckades också lura dem att kontoutdragen från banken skulle vara blanka, för att hon hade skyddad identitet.

Kvinnan har sagt att hon inte haft något uppsåt att begå brott, eftersom hon en gång per år lämnat in inkomstuppgifterna från Försäkringskassan i ett kuvert i socialtjänstens expedition.

Det tror inte Gävle tingsrätt på och ger henne villkorlig dom och dagsböter för grovt bidragsbrott.

Mer läsning

Annons