Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsklassning hotar vindkraftverk

Regeringen har ansökt om att få klassa Finngrundet i Gävlebukten som skyddsområde enligt Natura 2000. En åtgärd som kan stå i strid med långtgående planer på att bygga en vindkraftpark där.

Annons

I torsdags föreslog regeringen att Finngrundet och nio andra områden i Sverige ska klassas som Natura 2000-områden av EU. Natura 2000-klassningen innebär att områdets växt- eller djurliv skyddas och i Finngrundets fall rör det sig om en särskilt rik havsbotten.

– I Finngrundet finns hårda bottnar med blåtång och det bidrar till ett rikt växt- och djurliv, förklarar Cecilia Lindblad, miljömålsansvarig på Naturvårdsverkets havsenhet.

– Det innebär att man måste agera så att värdena som finns där skyddas. Så ska man bygga en vindkraftpark får man till exempel inte bygga den på reven.

Blåser bra

Men det är inte bara i naturvårdande syfte som Finngrundet är intressant – Energimyndigheten har pekat ut området som riksintresse just för att förutsättningarna att producera vindkraft är så goda där. Här kan målet att vårda växt- och djurliv komma i konflikt med målet att producera förnyelsebar energi.

– Vi hade väl helst sett att området inte inte hade skyddsklassats, säger Carl-Ivar Stahl, jurist på Energimyndigheten.

– Det kommer ju inte direkt att göra det enklare om man vill bygga ut vindkraft där. Så nu ligger bollen hos regeringen.

Samtidigt menar både Carl-Ivar Stahl och Cecilia Lindblad att det går att hitta en kompromiss – det är förmodligen möjligt att både bygga vindkraft och skydda havsbottnen, även om man inte kan bygga hur som helst.

Suzana Johansson, pressekreterare hos företaget Wpd, som är på väg att ansöka om tillstånd att få bygga vindkraftparken, säger att man nu kommer att avvakta och invänta nya direktiv från regeringen. Företagets planer på hur projektet ska se ut är långt framskridna

– Men jag tror inte att det behöver leda till problem. Vi är noga med att följa alla miljömål, säger Suzana Johansson.

Mer läsning

Annons