Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombudet orkar inte tvista längre

/

Det blev till sist förlikning mellan bussbolaget Swebus och det avskedade skyddsombudet på bussbolagets depå i Gävle.


– Jag är inte nöjd. Men jag orkade inte hålla på med det här längre. Nu får jag gå vidare, säger den avskedade Gävlebon till Arbetarbladet.

Annons

Han har lovat att inte säga något om vad förlikningen innebär för hans del. Det ingår i uppgörelsen.

Mannen avskedades när det, i september 2007, avslöjades att han förfalskat en kallelse till ett möte med Arbetsmiljöverket.

Genom att förfalska kallelsen fick han ledigt på en arbetsdag i stället för att behöva gå på mötet på sin fridag. Facket hävdade att felet inte var så allvarligt och att det inte fanns sakliga skäl att avskeda skyddsombudet. Men företaget stod fast vid att man gjorde rätt.

Med hjälp av kommunalarbetarfacket och en jurist på LO-TCO Rättsskydd stämde mannen Swebus inför AD.

Han ville dels att avskedandet ogiltigförklaras och att Swebus betalade de indragna månadslönerna, dels att han fick ett skadestånd på 150 000 kronor.

I mars 2008 träffades parterna i Arbetsdomstolen för en så kallade muntlig förberedelse. Då sade arbetsgivarens ombud nej till förlikning.

Det skulle hållas huvudförhandling ett halvår senare men den sköts upp till februari. Och för en tid sedan återkallades stämningsansökan med beskedet att parterna förlikats.

Mannen vill inte framträda i tidningen och berättade om det som varit. I dag är han arbetslös men har under de senaste månaderna vidareutbildat sig för att köra lastbil.

Under flera månader tvingades han klara sig utan både lön och ersättning från a-kassan.

– Ekonomin kördes i botten och det tar lång tid att reparera det, säger mannen till Arbetarbladet.

Mer läsning

Annons