Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slapp fängelse för misshandel – trots att granne filmade

28-åringen som stod bakom den uppmärksammade misshandeln på Öster i februari slapp fängelse. En av förklaringarna till det är att offret i rättegången hävdade att han misshandlats en gång till samma kväll, och att det var då han fick sina allvarliga skador.

Annons

28-åringen har alkohol- och drogproblem. Han greps två veckor efter Östermisshandeln efter en annan misshandel på krogen Goya. Då slog han till en polisaspirant. 28-åringens mobiltelefon var under det gripandet uppkopplad mot hans mammas telefon och delar av samtalet bandades av henne.

Det föranledde en anmälan mot poliserna för kränkande tilltal. Den utredningen, som sköts av polisen i Västerås, är ännu inte avslutad.

Under rättegången har 28-åringen hävdat att slaget mot polisen skulle ha föregåtts av någon form av provokation från polisens sida.

Domaren Carl-Axel Bladh konstaterade dock när domen avkunnades att det inte finns något i utredningen som stöder det påståendet.

Den betydligt allvarligare Östermisshandeln två veckor tidigare finns också dokumenterad av en granne som filmade med mobilen. Där syns det tydligt att 28-åringen slår offret som senare fick uppsöka sjukvård med allvarliga skador, som hjärnskakning och ansiktsfrakturer.

Men i rättegången har han hävdat att de skadorna uppstod i en annan misshandel senare samma kväll.

Domaren ansåg att det inte var särskilt sannolikt att det gått till så, men rätten kom ändå fram till att 28-åringen inte kunde dömas för de allvarliga skadorna.

Påföljden blev i stället nio månaders behandling på ett behandlingshem, med uppföljande utslussning i så kallat halvvägshus. Om fängelse hade dömts ut hade straffet blivit tio månader.

Mer läsning

Annons