Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slår du Andrews 26 600 kilometer?

/
  • HOJAR TILL JOBBET. Fler borde cykla mer tycker Gävlebon Andrew Sundin. ”Det är bra för hälsan, miljön och plånboken”, säger han och utmanar Gävleborna att klå honom i titeln om Gävles meste cyklist. Själv är han enligt beräkningen upp i 26 600 kilometer.

Han har cyklat sju kilometer varenda arbetsdag i 19 år. Nu utmanar Andrew Sundin Gävleborna om titeln ”Gävles meste cyklist”. Kan du slå hans 26 600 kilometer?
Har du cyklat längre? Hör av dig till redaktionen@arbetarbladet.se

Annons

I lördagens tidning skrev vi om den nyblivne vintercyklisten Berit Larsson. Hon belönades med tårta av Gävle kommun för att hon hade cyklat flitigt sedan i mitten av januari.

Arbetarbladet hakar på Andrew Sundins utmaning, och utlovar tårta till Gävles meste cyklist som ger sig till känna.

Andrew Sundin cyklar året runt och har gjort det länge. Men han är övertygad om att det finns de som har cyklat betydligt längre, totalt sett.

Andrew själv räknar att han arbetar cirka 200 dagar per år, om man räknar bort semester, vård av sjuka barn och kanske några utbildningsdagar. Mellan hemmet på Brisgatan i Anderberg och jobbet på Arbetsförmedlingen har han sju kilometer tur och retur. Sju kilometer, 200 dagar i 19 år ger ett facit på 26 600 kilometer.

Hoppas inspirera andra

– Nu hoppas jag att jag vinner för jag gillar tårta. Men det måste finnas massor av folk som har cyklat mer, någon som har cyklat i 30 år, säger Andrew Sundin, som på det här viset också hoppas kunna inspirera andra att cykla mer.

– Gävle är en ganska bra cykelstad. Cykelvägarna är ganska bra, men det går att utveckla.

Till exempel borde de stora cykelvägarna snöröjas tidigare på morgonen och även senare under dagen vid snöfall eller modd.

– Några tillfällen har det tagit 45 minuter att ta sig hem. Vill man öka cykelåkandet måste man öka prioriteringen av cykelvägarna. Det är bra för plånboken, miljön och hälsa, säger han.

Själv tycker han att friskvård är otroligt viktigt, och beskriver sig som lite av en motionsnarkoman, som åker mycket skidor, spelar innebandy och tränar rodd. Motivationen är hög och då spelar vädret inte just någon roll.

– Jag cyklar jämt. När det var den där snöstormen 1998 köpte jag broddar och gick till jobbet, säger Andrew Sundin.

Mer läsning

Annons