Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipper betala tillbaka till F-kassan

Man kan vara förtidspensionerad och samtidigt jobba lite som vaktmästare. Det slår förvaltningsrätten fast. Det innebär att en Gävlebo slipper betala tillbaka 195 000 kronor till försäkringskassan.

Annons

För två år sedan upptäckte försäkringskassan att en man som varit förtidspensionerad på grund av en svår njursjukdom har varit ordförande för bostadsrättsföreningen där han bor och även skött vissa vaktmästarsysslor.

Försäkringskassan ansåg att hans arbetsförmåga därför inte var helt nedsatt och drog ned hans sjukersättning med 25 procent. Dessutom krävdes han att betala tillbaka ersättning för de senaste fyra åren, totalt 195 201 kronor.

Överklagade

Mannen överklagade då uppdraget åt föreningen enligt honom inte varit så omfattande. Han har efter förmåga arbetat 10–15 timmar i månaden som kontaktperson, med att ta emot hantverkare, plocka skräp och sommartid har han också klippt en 200 kvadratmeter stor gräsmatta.

Eftersom man även som sjukskriven kan få arbeta lite och ha uppdrag i föreningar – så länge man inte jobbar med det mer än fem timmar i veckan – menar han att det är fel att kräva honom att betala tillbaka den ersättning han fått.

Oenig rätt

Förvaltningsrätten håller med och river upp försäkringskassans beslut.

Rätten var dock inte enig. Rådmannen konstaterar att mannen först uppgett att han jobbat mer åt föreningen och att man ska gå på den uppgiften.

Mer läsning

Annons