Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slottet som gjorde barnen stumma

/
  • STUMMA. Tvåorna från Sätra skola i Sandviken var på länsmuseet för att lära sig om stenåldern. Här är de på väg för att äta matsäck, men en anställd i receptionen berättade att de blev alldeles tysta när de kom in genom entrédörrarna och fick se pepparkakshuset.
  • Den rosenkindade kronprinsen.

20 kilo florsocker. 18 kilo mjöl. 3 kilo smör.

Lägg ihop det och lite till och du får ett 2,6 meter högt pepparkakshus.

Nu kan konstverket beskådas i länsmuseets entré.

Annons

Det är femte året i rad som Margareta Persson från Keramikgalleriet i Högbo har skapat ett pepparkakshus till länsmuseet. Den här gången är det ett vinterpalats så imponerande att det får en hel lågstadieklass att göra stora ögon och tystna av andäktighet.

Men det ligger mycket möda bakom det detaljrika pepparkakshuset. Bland annat två veckors effektivt bakande som har krävt 26 kilo deg. Därefter tar det flera dagar att pussla ihop det.

Det viktiga för Margareta Persson är att pepparkakshusen skiljer sig åt.

– I fjol var det som ett litet smycke och nu ville jag ha något större. Plus prova på lite nytt som kristyrväggar och pyramiderna ovanpå, säger hon.

Glaspyramiderna på tornen är gjorda av gelatinblad för att skapa en iskänsla, liksom palatsets fönster. Sockermamsellerna som minglar i den gyllene salen är lerfigurer, klädda i marsipan och rullade i socker.

Och riktig pepparkaksdeg ska det vara. Margareta Persson använder sig av ett recept av kände kocken Jan Boris-Möller.

– Det är både grädde och smör i degen. Jag ändrar inte receptet och det blir aldrig något fel, säger hon.

Trots allt arbete som Margareta Persson har lagt ner har hon inga problem med att demolera palatset. Åtta sopsäckar är beställda till tjugondag Knut.

– Då har det här gjort sitt, slår hon fast.

Vad det blir nästa år har hon redan bestämt – men det får bli en överraskning.

Mer läsning

Annons