Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slow food – rätt i tiden

/
  • Slow Food Gästrikland. I går höll föreningen en första informationsträff och intresset var stort - runt 70 personer deltog. Ann Katrine Dunker, som driver en matbutik med lokala livsmedel höll i ostprovningen och hon tror att frågorna ligger helt rätt i tiden. ”Det finns en längtan till att komma tillbaka till det lokala”, tror hon.
  • Lokalt och ekologiskt. Första möte bjöd på provning av ekologiskt vin och Svenska ostar.
  • Intresserade. Jenny och Niklas Bergström från Sandviken köper mer lokala varor nu är tidigare. ”För oss som håller på med sport hänger allt – mat, miljö och aktivitet – ihop”, menar Niklas som driver en sportbutik.

För många har mat blivit något som ska vara snabbt, enkelt och billigt. Men motståndsrörelsen växer sig starkare och nu har den nått Gästrikland. I går höll den nystartade föreningen Slow Food Gästrikland sitt allra första möte med provning av svenska ostar och ekologiskt vin.

Annons

– Slow food vill jobba med att minska avståndet mellan konsument och producent. Vi vill utbilda konsumenter i att bli mer kvalitetsmedvetna och välja god mat att njuta av, förklarar Anita Hörnstein, som är en av initiativtagarna och ordförande i föreningen.

Hon och de andra arrangörerna har fullt upp med förberedelser innan den första sammankomsten sätter igång. Runt 70 personer har anmält sig och det är mer än dubbelt så många som de räknat med.

– Helt otroligt, man får nästan ståhud. Och vi har haft flera som beklagat att de inte kan komma. Hoppas att det inte är en engångsföreteelse, säger Anita.

Slow Food Gästrikland är först ut i hela Gävleborg och Dalarna och det är medlemmarna i styrelsen stolta över.

Slow food-rörelsen är global och handlar om att tänka på matens kvalitet, hur den produceras och att den är fri från konstiga tillsatser.

Det här betyder att man värnar om lokalt producerade och ekologiskt framställda livsmedel. Frågorna ligger i tiden och det speglas av det stora intresset för föreningens första möte.

– Jag tror att det har att göra med en längtan efter att hitta något som är unikt för det här landet. Vi har varit mer stolta över att vi importerar olika produkter än att vi producerar själva, tror Ann-Katrine Dunker, som håller i kvällens provning av ostar.

Jenny och Niklas Bergström från Sandviken hade aldrig tidigare hört talas om begreppet slow food.

– Det låter jätteintressant. Alla borde tänka mer på att köpa närproducerat, säger Jenny, som driver ett spa på Stadshotellet i Sandviken och tänker låta sig inspireras till att använda mer lokala produkter i sin servering.

– Man köper mer lokalt nu än tidigare och tänker mer på kvalitet i stället för pris, menar Niklas.

Men för många kan det kännas svårt köpa dyrare livsmedel med högre kvalitet. Anita Hörnstein tycker då att man ska tänka på att billigare råvaror ofta kräver dyrare tillbehör och hon tror att fler kan köpa bättre råvaror.

– Ja, jag tror det men vi måste lära oss i att inte frossa i onödiga saker, tycker hon.

Slow Food Gästrikland kommer att ordna olika aktiviteter, göra studiebesök och arrangera festivaler när det blir dags för till exempel vårprimörer.

Mer läsning

Annons