Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SLS vill inte betala för simlärare

Svenska livräddnings- sällskapet i Gävleborg vänder sig nu till kammarrätten för att få rätt mot Skatteverket.
Tvisten handlar om huruvida föreningen ska betala arbetsgivaravgifter eller inte.

Annons

När Gävle simsällskap håller simskola behöver de inte betala arbetsgivaravgifter om simlärarna tjänar mindre än ett halvt prisbasbelopp per år.

Men när Svenska livräddningssällskapet har simskola i samma bassäng måste de betala arbetsgivaravgifter. Orättvist anser föreningen.

Inte på lika villkor

– Vi vill ha jämlikhet. Som det är nu är det inte konkurrens på lika villkor, säger Nils-Eber Nilsson, som är kassör i Svenska livräddningssällskapets länsförening i Gävleborg.

Avgörande i tvisten är huruvida Svenska livräddningssällskapets huvudsakliga uppdrag är att främja idrottslig verksamhet eller inte. Det är nämligen det som avgör vilka skatteregler som ska gälla.

Föreningen anser att man i mycket kan jämföras med en simförening, en stor del av verksamheten består av simskolor och utbildning av simlärare. De hänvisar också till en tidigare dom där Friluftsfrämjandet fick rätt mot Skatteverket i ett liknande fall.

Har överklagats

Skatteverket å sin sida anser att den huvudsakliga verksamheten är utbildning och information om säkerhet i vatten och på isar.

En oenig länsrätt gick på skatteverkets linje men nu har den domen överklagats till kammarrätten.

Förutom principen är det också en ekonomiskt viktig fråga.

– Vi är en liten förening. 2006 tvingades vi betala 60 000 kronor i arbetsgivaravgifter och det blev ett stort bakslag för oss, säger Nils-Eber Nilsson.

Mer läsning

Annons