Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på handsprit hos de stora apoteken

/
  • MÖTER MÅNGA. Apotekstekniker Helena Höglund har mött många mammor som vill ha bakteridödande medel till skolbarnen.
  • EFTERTRAKTAD. Den stora flaskan med Alcogel är slut på apoteket Lejonen i centrum och apoteket Hermelinen i Hemlingby. Kvar finns bara de mindre flaskorna.

Gävleborna skyddar sig från H1N1 (svininfluensan) genom att besöka apoteket. De stora pumpflaskorna med handsprit är slut på hyllorna hos apoteket Lejonet och apoteket Hermelinen.

Annons

– Folk vill gardera sig. Om man har en chans att undvika smittan så tar man den, säger chef Carin Svedlund.

I måndags tog 0,6 liters pumpflaskorna med handdesinfektion slut på apoteket Lejonet i Gävle och apoteket Hermelinen i Hemlingby Köpcentrum.

Även hyllan där desinfektionsservetterna gapar tom på Lejonet. Kvar finns de småflaskorna med 100 milliliter.

– Kunderna är inte oroliga, de väntar tills vi får nästa leverans. Jag tror att de inte är oroliga därför att ingen i deras närhet drabbats av svininfluensan ännu och därför inte kan smittas, säger Carin Svedlund chef vid Apoteket Lejonet.

Firman som tillverkar desinfektionsmedel för händer var inte beredda på anstormning och nu börjar det ta slut i lagret. Men snart väntas mera.

– Det är många mammor till skolbarn som kommer in och frågar. Men normal renlighet med tvål och vatten räcker långt, själv har jag inte något bakteriedödande hemma, säger apotekstekniker Helena Höglund.

I går fanns det en stor flaska handsprit och många små på apoteket Pilen i Sätra.

Men hos Konvaljen i Andersberg finns det 15 stora kvar och ännu flera småflaskor.

Mer läsning

Annons