Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på tvist om larmupphandling

Gävle kommun gjorde inget fel när de avbröt en upphandling om larm på grund av att de inte var nöjda med priset.
Det fastslår Regeringsrätten som har kommit med sin dom.

Annons

Det var för tre år sedan som Gävle kommun gick ut med en förfrågan till företag om att komma med anbud på talande utrymningslarm till konserthuset och Gävle teater.

Tre företag nappade. Siemens hade det biligaste anbudet, en summa som stämde väl överens med vad kommunen budgeterat för larmen.

Men företaget Elteknik AB överklagade till länsrätten eftersom de menade att Siemens anbud inte uppfyllde de krav som kommunen ställt i sin upphandling.

Länsrätten höll med och uppmanade kommunen att utesluta Siemens och göra en ny bedömning.

Kommunen fann då att även det tredje företagets anbud hade brister. Då fanns bara Elteknik kvar. Men i stället för att ge dem jobbet så beslöt kommunen att avbryta upphandlingen och i stället göra en ny. Eltekniks anbud låg nämligen omkring 300 000 kronor högre än vad kommunen räknat med att behöva betala.

Kommunen menade också att det egenligen inte fanns någon konkurrens när endast ett anbud uppfyllde upphandlingens krav. Elteknik AB överklagade beslutet. De menade att de borde ha vunnit upphandlingen och att kommunen inte hade några giltiga skäl att avbryta den.

Kommunen har dock hela tiden hävdat att de visst har rätt att avbryta en upphandling om anbuden överskrider den summa de är beredda att betala för det som upphandlingen gäller. Kommunen har fått rätt av såväl länsrätt, kammarrätt och nu även av regeringsrätt.

– Det var tråkigt att höra. I så fall borde lagen ändras så att de blir skyldiga att ange ett maxpris vid upphandlingar. Hade vi vetat att det fanns en gräns på 500 000 hade vi aldrig räknat på jobbet, för det är ett orimligt lågt pris, säger Eltekniks vd Hans Engvall.

Bo Rickegård på Gavlefastigheter AB konstaterar att det inte finns någon regel om att man måste ange ett pristak vid upphandlingar. Han menar att det vid vissa entreprenader kan vara lämpligt, men att det i andra fall kan få negativa konsekvenser.

Det finns fortfarande ett behov av larm till konserthuset och teatern, så nu när det rättsliga är avklarat kommer kommunen att genomföra en ny upphandling.

Mer läsning

Annons