Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet kassasystem minskar risken för rån

/
  • INLÅSTA PENGAR. Fredrik Eriksson, säljare på Statoil i Hagaström, säger att de har haft ett slutet system för kontanter så länge han har jobbat där, i tio år. Under den tiden har de varit förskonade från rån.

Sedan Statoil övergick till ett slutet system för kontanthantering har rånen och rånförsöken på deras mackar minskat drastiskt. Från 23 rån och rånförsök förra året till sju i år.

Annons

Fredrik Eriksson, säjare på Statoil i Hagaström, har jobbat med det så kallade rånsäkra kassasystemet Cash Guard i ungefär tio år, och under de åren har macken varit förskonad från rån.

– Det känns bra, säger han.

Sedan förra året har alla Statoils cirka 300 fullservicemackar i landet ett slutet system för kontanthantering.

Det innebär att personalen inte kommer åt någon kassalåda, utan pengarna stoppas in i ett låst system.

– Den enda gången säljaren vidrör pengar är när kunden betalar. Om du handlar för 450 kronor och stoppar in femhundringen i maskinen då räknar den ut att den ska betala tillbaka två tjugor och en tia i myntkoppen, säger Torbjörn Lenstad, säkerhetschef på Statoil centralt.

Statoil drabbas fortfarande av rånförsök, men skillnaden är att rånaren inte kommer över några pengar. Därför jobbar koncernen också med att utbilda personalen i hur man agera vid rån.

Det ska också finnas övervakningskameror och larm på alla mackar. Ylwa Karlström

Mer läsning

Annons