Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små arga tankar

Annons

Varje gång jag läser om någon som har en svår sjukdom eller drabbats av djup sorg tänker jag att jag ska bättra mig och sluta hänga upp mig på småsaker. ”Tänk, så mycket jag har att vara tacksam över. Nu ska jag lära mig uppskatta livets gåva och inte reta mig på oviktiga detaljer.” Det funkar alltid. Ett litet tag. Sedan faller jag tillbaka i det vanliga små–gnällandet igen.

När en nära anhörig till mig för många år sedan drabbades av livshotande sjukdom glömde jag direkt alla vardagliga förtretligheter. Stora frågor om liv och död och den tunna linjen däremellan var allt som upptog mina tankar; allt annat blev suddigt i kanterna.

En dag lite senare, när den värsta krisen var över, satt jag hemma och pratade i telefonen. Plötsligt fick jag se att kommunen hade placerat två hemska återvinningscontainrar precis utanför mitt fönster och förfulat grönområdet omkring. ”Men vad i...”, morrade jag, och vips var storsinnet borta.

Men i stället för att skämmas över mitt gnöl tänkte jag att det ändå kändes rätt skönt att vara tillbaka där igen. Små arga tankar om fula, gröna plåtlådor är också en del av livet, precis som de storslagna som handlar om det mirakulösa i att över huvud taget finnas till.

I dag får vi möta Maine Westin i Hofors som trots att hon har den dödliga sjukdomen ALS äger en imponerande livsglädje och fortsätter engagera sig politiskt. Anne Sjödin har intervjuat henne.

I den andra söndagsintervjun berättar Gallerian Nians nya chef Johan Sund för Emma Fagerberg om sina planer för köpcentret mitt i Gävle.

Kommer du ihåg tv-reportern Alf Lundkvist? Ulf Ivar Nilsson väcker minnen till liv.

Och vår trädgårdsexpert Anna Malin Degermark återvänder till rötterna...

Glad söndag!

Mer läsning

Annons