Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småbåtshamn på Limön måste rivas

En småbåtshamn på Limön är ett omfattande svartbygge och måste rivas.
Det har politikerna i byggnads- och miljönämnden beslutat.

Annons

Enligt Lars Skogsberg på bygg- och miljökontoret har de som byggt bryggorna brutit mot flera lagar.

– Vi får se vilket lagverk som är lämpligast att använda när vi agerar, säger han.

Arbetarbladet har tidigare berättat att flera stugägare på Limön tagit lagen i egna händer och byggt bryggor, bastustugor och altaner utan att söka tillstånd. Tjänstemännen på bygg- och miljökontoret har känt till svartbyggena i flera år.

Det är dock först nu som frågan hamnat på politikernas bord – efter bland annat samtal och skriftväxling med stugägarna.

Småbåtshamnen som måste rivas omfattar en flytbrygga med sex båtplatser, ett större trädäck och förråd. Anläggningen har anslutits till elnätet.

Byggena strider, enligt Lars Skogsberg, mot såväl plan- och bygglagen som miljöbalkens bestämmelser om strandskydd. De bryte antagligen också mot jordabalken eftersom det är kommunen via tekniska kontoret som äger marken.

– Det har väl funnits en tradition ute på öarna att göra bryggor där man behöver lägga till med sina båtar. Men det bryter mot lagen, säger Lars Skogsberg som i samråd med tekniska kontoret och länsstyrelsen har utrett frågan.

En annan småbåtshamn på ön får dock behållas trots att också den är ett svartbygge. De bryggorna ligger på ett område där miljön inte är lika känslig.

Politikerna har gett klartecken för att detaljplanen i det senare fallet ska ändras så att bryggorna kan byggas ut så att även de andra sex båtplatserna kan flyttas dit.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons