Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtfri flytt av gamla från Älvkarleby till Bomhus - som en resa från 1800-talet till 2000-talet

/
  • Allan Persson, Gunnar Eriksson och Inger Olofsson kan röra sig fritt mellan avdelningarna i Attendos boende. På bilden också vårdbiträdet Camilla Fröjd.

Flytten av äldre från mögelskadade Östangård i Älvkarleby till Pukslagarvägen i Bomhus verkar ha gått smärtfritt. Vård- och omsorgschefen Eva Skytt berömmer det nya boendet.
– Det var som att flytta från 1800- till 2000-talet. Rummen är ljusa, moderna och trevliga, säger hon.

Annons

LÄS OCKSÅ: Första pensionärerna från Gävle har flyttat in på nya privata äldreboendet

Flytten av de 31 dementa äldre som bodde på Östangård skedde under september månad.

– De flyttades två och två och allt var klart 23 september.

Älvkarleby kommun hyr nu in sig på Pukslagarvägen.

LÄS MER: Inger drog till Bomhus - lyckad flytt från mögligt boende

– Det var en tillfällighet att vi hittade det här boendet. Vi hörde oss för med Gävle kommun och då tipsade de om Attendos nybyggda äldreboende där det inte hade flyttat in någon annan, berättar Eva Skytt.

Gamlingarna är dock fortsatt skrivna i Älvkarleby kommun. Det är en förutsättning för att kommunen enligt kommunallagen ska kunna subventionera hyran för pensionärerna. Enligt ett beslut i kommunfullmäktige får hyran inte höjas för de som flyttades. Precis som förut ger pensionärerna cirka 3000 kronor i månaden. Attendo tar dock ut 6720 för var och en och Älvkarleby skjuter till mellanskillnaden.

LÄS OCKSÅ: Så blir nya äldreboendet i Bomhus

Eva Skytt berättar att man i november höll ett välbesökt möte på Pukslagarvägen för boende och anhöriga. Med på mötet var också personal och chefer på Attendo. Skytts säger att alla var väldigt nöjda.

– Största problemet var att man inte hade lyckats ställa in någon teve.

Kommunen har också hyrt ytterligare fem platser så att det totalt är 36.

Men har det inte blivit längre för anhöriga att åka då de ska hälsa på?

– Ja det har det naturligtvis. Men de tyckte att lägenheterna var så fina så att det vägde över i vågskålen.

MER LÄSNING: Efter mögelangrepp – Attendo kan kopplas in

Även Charlotta Linderdahl, chef för Attendos boende på Pukslagarvägen, är nöjd med lösningen. Hon säger att samarbetet med Älvkarleby kommun fungerar gnisselfritt. Hon berömmer kommunen för att de hjälpt de gamla och deras anhöriga med flytten. Linderdahl säger att oron som en del gamla hade inför flytten övergått i något positivt.

– De säger att de trivs. Även anhöriga är nöjda.

Eva Skytt sticker inte under stol med att lösningen blir dyr för Älvkarleby kommun, hur mycket det kostar i slutänden vet hon ännu inte. En belastning på kontot är själva flytten. Hur mycket det blir i hyressubvention beror på när man kan få det nya boendet vid Tallmon klart.

– Avtalet gäller tills vi kan erbjuda ett boende i Älvkarleby kommun.

ÄNNU MER LÄSNING: Boende på Östangård kan flyttas till Gävle

I somras skrev Arbetarbladet också om de befarade försämringen för vikarierna inom vården i kommunen. De riskerade att få mindre arbetstid då Östangård lades ned. Skytt säger att det blivit så i viss mån.

– 10-12 personer har slutat och vikarier har fått deras jobb. En del som erbjöds jobb inom hemtjänsten ville inte det utan bytte arbetsplats till ett annat boende, som Wesslandia i Karlholm. Några följde också med till Pukslagarvägen. Men ingen med ordinarie tjänst blev av med jobbet, säger Eva Skytt.

Mer läsning

Annons