Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb insats kan rädda många liv

/
  • Har lagt fram avhandling. Kärlkirurgen Khatereh Djavani Gidlund visar i sin avhandling hur man kan förhindra några av de allvarligaste komplikationerna och rädda fler patienter vars kroppspulsåder har brustit.

700–1 000 svenskar dör varje år av att kroppspulsådern spricker. Även de som hinner till sjukhus och operation får ofta svårt att klara sig.

Men nu kan Gävleläkaren Khatereh Djavani Gidlund visa hur man genom att snabbt upptäcka och behandla komplikationer kan rädda fler liv.

Annons

Sedan två år tillbaka kallas alla 65-åriga män i Gävleborg till ultraljudsundersökning för att upptäcka skador på kroppspulsådern innan den går sönder.

Ett sätt att rädda liv som kärlkirurgen Khatereh Djavani Gidlund på Gävle sjukhus har varit drivande bakom.

Men hon har även forskat kring hur man ska kunna rädda fler av dem vars kroppspulsåder verkligen brister. Det är ett mycket allvarligt tillstånd och även om man hinner till sjukhus och operation är det långt ifrån säkert att man överlever.

Det är många som drabbas av svåra komplikationer efteråt – två av de allvarligaste är när buktrycket kraftigt ökar och när genomblödningen i tjocktarmen minskar.

Komplikationer som ofta upptäcks när sent, exempelvis när delar av tarmen redan börjat dö. Då måste patienten opereras igen och det klarar de sällan av.

– För att fler patienter ska överleva måste vi bli bättre på att behandla komplikationerna, säger Khatereh Djavani Gidlund.

Snabbare åtgärder

Hon har i sin forskning kunnat visa hur man genom tätare mätningar av buktrycket snabbt kan se om det stiger och sätta in medicinering. Gör man det var fjärde till var sjätte timme istället för en gång per dygn, som man i dag gör på många sjukhus, kan man förhindra att trycket blir farligt högt.

Hon har också hittat en metod som gör det enklare att upptäcka när genomblödningen i tarmen försämras.

– I stället för att sätta in en kateter inne i tjocktarmen, viket är besvärligt och man därför inte alltid gör, kan man lägga in en kateter i bukhålan intill tarmen och upptäcka problem i ett tidigt skede.

Använder man sig av de här metoderna kan man rädda betydligt fler liv.

– Det finns faktiskt vägar att rädda patienter även när de drabbas av ett så här stort trauma. Det är fantastiskt att kunna hjälpa till med det.

Nästa vecka ska Khatereh Djavani Gidlund presentera sina rön i en doktorsavhandling vid Uppsala universitet.

Mer läsning

Annons