Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt avslag på Darmells överklagande

Länsrätten avslog snabbt moderatpolitikern Morgan Darmells överklagan av en rösträkning i kommunfullmäktige. De menar att han inte bevisat att beslutet stred mot kommunal-
lagen.

Annons

På sitt möte i slutet av maj diskuterade kommunfullmäktige en motion från två folkpartister om att trycka på hos staten och Banverket för att få ett tågstopp i Bergby. I princip vill alla partier ha ett tågstopp, men de är inte överens om frågans hantering. Det blev votering om motionen.

Vid rösträkningen kallade ordförande in den socialdemokratiska ledamoten Rolf Wiberg, som inte varit inne under hela ärendet.

Röstsiffrorna blev 32–32, och kommunfullmäktiges socialdemokratiska ordförande fick då lägga en utslagsröst.

Morgan Darmell vände sig till länsrätten. Han menade att tillvägagångssättet strider mot kommunallagens kapitel fem och kommunfullmäktiges arbetsordning. Röstsiffrorna borde enligt honom ha blivit 32–31 till motionens fördel.

Men länsrätten avslog snabbt överklagandet.

De skriver att när en kommunmedlem begär laglighetsprövning ligger bevisbördan hos den som överklagar.

Morgan Darmell måste alltså kunna visa att det kommunala beslutet var olagligt enligt någon av grunderna som anges i kommunallagens kapitel tio, paragraf åtta. Det anser inte länsrätten att han gjort.

Mer läsning

Annons