Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får vården skicka SMS -utan att bryta mot lagen

Sms-påminnelser strider mot patientdatalagen. Men då det har blivit ett populärt sätt att kalla patienter till exempelvis läkaren på, ändrar Socialstyrelsen sina regler och godkänner metoden.

Annons

– Det har varit ett önskemål både från vården och från patienterna. Det har blivit ett sätt för patienterna att faktiskt komma på sina tider och det har blivit mer effektivt för vården, säger Linda Almqvist, jurist på Socialstyrelsen.

Trots att sms-påminnelserna började komma från vårdcentral och tandläkare för flera år sedan, har det stridit mot patientdatalagen redan från början, då personuppgifter riskerar på så sätt att läcka ut.

Socialstyrelsen gör undantag

Från och med 1 september gör dock Socialstyrelsen ett undantag i reglerna och tillåter hälso- och sjukvården använda sms och e-post för att kalla eller påminna patienterna. Vårdgivaren måste garantera att uppgifter överförs på ett säkert sätt så att ingen utomstående kan ta del av dem. Varje vårdgivare måste dessutom ha patientens medgivande för att kunna använda sig av tjänsten.

Mer läsning

Annons