Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart flyger kungsörn i Gästrikland

/
  • 2009 var inget bra år för kungsörnen. Trots det är trenden uppåtgående - och snart kan den finnas i Gästrikland.

Trots ett dåligt år för kungsörnarna är det en tidsfråga innan de häckar i Gästrikland. Det tror Gävleborgs ornitologiska förening.

– Det kan vara så att det redan finns. Men inventeringen är svårare när landskapet är platt, säger Calle Zetterlund, som ansvarar för inventeringen av kungsörn.

Annons

Kungsörnarna är på tapeten - orsaken är att antalet häckande par i år var betydligt färre än de senaste åren. Enligt Calle Zetterlund i Gävleborgs ornitologiska förening finns dock ingen anledning att oroa sig för någon negativ trend.

– Kungsörnarnas häckning är krävande. Det har naturligt en paus ungefär var tredje år. Jag tror att det tillsammans med den svåra vintern är orsakerna.

På uppdrag av länsstyrelsen sköter ornitologiska föreningen inventeringen av kungsörn. Enligt dem finns i dag inga kända häckande kungsörnar i Gästrikland. Närmast är ett revir som ligger mitt i Norduppland. I Hälsingland däremot finns flera kungsörnar.

– Men jag blir inte förvånad om vi hittar ett revir snart även i Gästrikland. Kungsörnarna sprider sig.

Hur många kungsörnar som finns i Gävleborgs län och Uppsala län är svårt att svara på, då det i perioder på året finns en genomströmning. I stället tittar man efter antalet häckningar.

I fjol resulterade häckningen i nio ungar i Hälsingland och en i reviret i Norduppland. I år är motsvarande siffror två i Hälsingland och inte en enda i Norduppland. Av de två som finns i Hälsingland ser bara en av ungarna ut att överleva.

Mellanår eller en tuff vinter - förklaringarna till det dåliga året för kungsörnen varierar. I olika medier rapporterades det för en tid sedan att orsaken kan vara bristen på sork. Konkurrensen med andra djur om kungsörnens föda - som hare och skogsfågel - skulle under sorkbristen vara för stor.

– Sorkbristen kanske kan stämma på andra delar av landet. Men jag tror inte att det är orsaken i vårt område. Här finns kungsörnens bo ofta i träd på berg på 300 meters höjd. När det som i år var mycket snö vill inte kungsörnen lägga ägg. Dessutom kan träden ha blivit toppbrutna, spekulerar Calle Zetterlund.

– Det finns ju kvar. Men det är inte alls lika illa som förr.

Mer läsning

Annons