Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan vi välja hälsocentral själva

Snart kan alla i Gävleborg fritt välja vilken hälsocentral de vill gå till.

Patienterna får mer makt och privata hälsocentraler kan konkurrera med landstingets.

Men blir vården bättre?

Annons

I Gävleborg införs det så kallade vårdvalssystemet vid årsskiftet. Det väntas landstingsfullmäktige besluta i dag.

Från och med januari kan alltså alla fritt välja hälsocentral – oavsett om det är en som drivs av landstinget eller av ett privat företag.

Lite förenklat kan man säga att systemet påminner om det som i dag finns i skolan. Liksom alla elever har en skolpeng och fritt kan välja skola så kommer alla patienter att ha en vårdpeng och fritt kunna välja vård.

Den hälsocentral man väljer får betalt med vårdpengen.

Tanken är att den ökade konkurrensen och att patienterna får mer makt kommer att leda till att det blir bättre vård.

Men blir det då så stor skillnad mot i dag? Ja, det beror på.

Bland annat på hur många patienter som verkligen kommer att utnyttja den utökade valmöjligheten och hur många nya privata hälsocentraler som vill etablera sig här.

Även i dag kan man i Gävleborg fritt välja vilken läkare man vill gå till, men om läkaren redan har fullt med patienter så har de kunnat säga nej. Skillnaden med det nya systemet är att man väljer hälsocentral och de kan aldrig säga nej till en patient utan är skyldiga att ta emot alla som vill.

Det kan innebära en del hälsocentraler får jättemånga patienter och måste utöka för att kunna ta emot alla medan andra får så få att de måste läggas ned. Tanken är att det ska vara de bra som blir kvar och de dåliga som försvinner.

Men det kan dröja innan gävleborgarna får några nya hälsocentraler att välja mellan. Först i oktober går landstingets annons ut där man erbjuder privata vårdgivare att komma hit och tidigast i slutet av året kan de första nya hälsocentralerna få sina tillstånd

Sedan kan det dröja uppemot ett halvår innan de rekryterat personal, fått i ordning lokaler och kan starta.

Mer läsning

Annons