Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sniper Records anmält efter indirekta hot

/

För drygt en vecka sedan inleddes en ny förundersökning mot Sniper Records.
På måndagen kom ytterligare en anmälan in mot det nazistiska skivbolaget – som på sin hemsida lagt ut en text riktad mot Justitiekanslern samt en bild på justitiekanslern Anna Skarhed.

Annons

Henrik Fjäll dömdes tidigare i sommar till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp – och det Gävlebaserade nazistiska skivbolaget Sniper Records utreds just nu för samma brott.

En förundersökning har nyligen inletts och i anmälan ifrågasattes om bilder på två halsband, två vykort samt omslag till tre cd-skivor på sajten innefattar hets mot folkgrupp. Även tre grova låttitlar och titeln på en skiva ifrågasattes. De anmälda skivomslagen innefattar bland annat olika utformade bilder av hakkors.

Förra torsdagen, 2 juli, publicerades ett nytt inlägg på sajten där följande text går att läsa (översatt från engelska):

"Det svenska så kallade "rättssystemet" försöker för närvarande tysta oss, det här är de ansvariga personerna och instansen: (länk till JK). Vi är säkra på att dom skulle älska att höra hur mycket ni uppskattar deras strävan mot diktatur och motverkan av yttrandefriheten. Vi vill härmed göra tydligt att om den här "tankepolis-instansen" skulle drabbas av någon typ av skada genom exempelvis överbelastningsattacker, äggkastning etc. från upprörda frihetskämpar, är det inte några handlingar som Sniper Records sponsrar eller stöttar."

Därefter följer tre smileys och en bild på justitiekanslern Anna Skarhed nedanför.

Både förundersökningsledare Fredrik Ingblad, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, och Anders Lindgren, byråchef på Justitiekanslern, har tagit del av uppdateringen på sajten.

– Förundersökningen är i sin linda och därför har jag egentligen inga kommentarer kring det där. I så fall går jag in på eventuella bedömningar och åtgärder som kommer att vidtas i utredningen, säger Fredrik Ingblad.

Anders Lindgren:

– Vi fick in en anmälan i förrgår där man har ifrågasatt det som lagts ut på sajten och vad det innebär. Mer än så kan jag inte säga innan vi vet hur vi ska gå vidare. Det finns en del sajter som ägnar sig åt att skriva ner folk och vi ska titta närmare på det här.

Sniper Records stängde ner sin försäljning när förundersökningen inleddes. På torsdagen publicerades ytterligare ett inlägg på sajten, med rubriken "Jk yttrandefrihetens bödel !".

LÄS OCKSÅ:

Ny förundersökning mot Sniper Records

Hakkors på hemsida – döms för hets mot folkgrupp

Nazistiska Sniper Records i rätten

Ansvarig för nazimusik

Rasistiska låtar kan vara brott

JK åtalar Sniper Records

Mer läsning

Annons