Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snögeneralen vill inte ha mer snö

/
  • Hoppas att det fortsätter vara kallt. ”Jag hoppas att det kan fortsätta vara kallt men att snöandet upphör. Fast så får vi det nog inte”, säger Ulf Eriksson.

Snöröjarna har satts på svåra prov den här vintern.

Nu när snövallarna växer så ökar oron för vilka problem snön kan ställa till med.

Markbyggarnas Ulf Eriksson har ansvar för hur snö­röjningen fungerar.

Annons

Att arbeta med snöröjning är tufft. Långa arbetspass och höga krav gör att vissa bränner ut sig.

– Du måste tycka om snö för att hålla på med det här, säger Ulf Eriksson, en av fyra arbetsledare på Markbyggarna.

Hans uppgift är att styra snöröjningen i Gävle kommun. Varje natt sitter någon av arbetsledarna beredd att kalla ut snöröjarstyrkan om det skulle behövas.

– Vi bevakar Gävle. Det innebär att hålla koll på alla vädergudar och när det har snöat se till att snöröjningen kommer igång så fort som möjligt.

Åker ut mitt i natten

Ulf brukar åka ut någon gång vid klockan ett–två på natten för att se var det finns halka samt hur stort snöröjningsbehovet är. Om det behövs kallar han in entreprenörer och Markbyggarnas egen personal.

– När det är så kallat fullt pådrag sätts alla i arbete, ungefär 65 personer. Annars kan vi välja att bara kalla in de som plogar gång- och cykelvägar, eller bara de som plogar villaområden.

Snön har som bekant fallit ned i stora mängder och varje natt sedan julafton har Markbyggarna haft fullt pådrag.

När kan ni få bort snövallarna?

– Vi hoppas kunna börja på tisdag (läs i dag), men det måste ju sluta snöa också. Sedan tar det minst tre dagar att få bort allt i de centrala delarna. Hela Gävle tar minst två veckor.

Är det förbjudet att dumpa snö till exempel i en å?

– All snö, oavsett om den ser skitig ut eller inte, räknas som förorenat avfall. Vi tar snön till snötippen på Fredriksskans där det finns en filtreringsanläggning.

Intervjun avbryts när Eva- Lena Söderlund, transportledare på Markbyggarna, kommer in i Ulf Erikssons rum. Hon har pratat med en uppretad entreprenör som inte kommer överens med en villaägare om hur snöröjningen ska gå till.

– Du får ringa de här personerna i dag och försöka lösa det, säger Eva-Lena Söderlund till Ulf Eriksson.

80 samtal om dagen

Snön skapar problem och oro. Varje dag får Markbyggarna in omkring 80 samtal från personer som har synpunkter på snöröjningen eller sandningen.

– Vi hinner nästan inte med de resurser vi har. Jag skulle önska att vi hade mer pengar för att sköta det här, säger Ulf Eriksson.

”Skulle inte funka”

När plogbilarna åker ut är det högsta prioritet att gång- och cykeltrafiken fungerar på morgonen.

Viktigt är också att bussarna kan gå samt att lederna ut till Bomhus, Hille och Valbo är röjda från snö.

De höga kraven som hänger ihop med plogningen av snön sätter en hård press på snöröjarna.

– De ska ha en stor eloge. I går hade jag folk som jobbade från tre på morgonen till halv åtta på kvällen. Det finns de som springer in i väggen. Men samhället skulle inte fungera om de inte gjorde sitt jobb, säger Ulf Erikssons kollega Jocke Mossberg, som precis ska börja sitt nattpass som snöröjarchef.

Mer läsning

Annons