Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjare dumpar avfall i Gavleån

/
  • SLUNGAR AVFALL I ÅN. Så här gick det till i centrala Gävle i tisdags morse. Snön från gång- och cykelvägen längs Norra Strandgatan slungades över räcket rakt ner i Gavleån. Bilden är tagen från perrongen vid Gävle central.

Snö betraktas som förorenat avfall, och får inte dumpas i vattendrag. Men som det framgår av bilden gör den kommunala snöröjningen ändå det i Gävle, utan dispens från Naturvårdverket.

Annons

I tisdagens tidning förklarade Ulf Eriksson, kommunanställd arbetsledare på Markbyggarna, att snö betraktas som förorenat avfall och därför ska forslas till snötippen på Fredriksskans.

En vaken läsare såg samma morgon hur ett av kommunens snöröjningsfordon med en snöslunga skickade snömassor rakt ned i Gavleån.

– Vi har hittills aldrig accepterat att man kör snöslunga över kanten till åar eller älvar, säger Bo Carlerup, jurist på Naturvårdverket.

Ska filtreras

Skälet är att snön på gator och vägar alltid innehåller föroreningar, exempelvis bly, och därför helst ska filtreras innan det når vattnet. Med en snöslunga har man dessutom ingen möjlighet att kolla om annat skräp följer med snön ned i vattnet.

Gävle kommun har som tillsynsmyndighet skyldighet att ingripa.

Men miljöinspektör Claes-Göran Nilsson tar bildbevisen med ro, och erkänner att han sett liknande händelser från sitt tjänsterum, utan att ingripa.

”Tänker positivt”

– Jag förutsätter att de har bilar som kommer och hämtar snön. Det är möjligt att de kör vidare när lastbilarna är borta och tömmer. Så kan det vara om man tänker positivt, säger han.

Är det en tillsynsmyndighets roll att tänka positivt?

– Ja, vi ska tänka åt alla håll. Vi måste tänka om det är sådan omfattning att det är risk för miljön eller människors hälsa. Små mängder av exempelvis bly är ingen fara, risken uppstår vid höga halter. Men för att minimera risken ska vi filtrera det innan det når vattnet.

Finns det ingen anledning att agera?

– Vi ska bedriva effektiv tillsyn där det gör mest nytta. I det här fallet ska vi skicka bilderna till våra entreprenörer, tekniska och Markbyggarna, och säga att så här gör vi inte. Det är till snötippen vi ska köra snön, säger Claes-Göran Nilsson, som anser att det är tekniska kontorets sak att undersöka om det rör sig om ett enstaka tillfälle eller en systematisk dumpning av snö i ån.

Är det ett miljöbrott att dumpa snömassor i en å?

– Det ska inte jag avgöra. Det är upp till var och en att anmäla, men det finns alltid en gräns för någonting. Är det en skopa eller tio lastbilar? Man kan inte söka dispens för minsta lilla, men blir det stort och allmänt, hundratals bilar ut i vattnet, då är det ingen diskussion, då ska man söka dispens.

Mer läsning

Annons