Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen ska testa LOV

Gävle kommun blir först i Sverige med ett nytt sätt att upphandla behandlingshem för personer med missbruk eller andra sociala problem.

Annons

Gävle kommun ska göra en upphandling av HVB-hem, alltså behandlingshem för vuxna, barn och ungdomar som missbrukar eller har olika sociala problem. Den här gången sker upphandlingen genom Lagen om valfrihet, LOV, i stället för Lagen om offentlig upphandling, LOU. Det är första gången en kommun gör så i Sverige.

Tidigare har kommunen upphandlat genom LOU och ett visst antal aktörer har fått vara behandlingshem åt kommunen under en fyraårsperiod. Inga nya har kunnat tillkomma under den tiden.

Nu blir kommunens utbud större. Nya institutioner kommer kunna tillkomma under avtalstiden, så länge de uppfyller kommunens krav på behandlingshem. Det fungerar på samma sätt som en upphandling av exempelvis hemtjänst genom LOV.

– Våra brukare och handläggare får ett bredare utbud och större frihet att välja ett alternativ som passar dem. Vi tänker att det konceptet bör vara ett vinna-vinna perspektiv för både oss, klienten och behandlingshemmen, säger förvaltningschefen Mats Collin.

Mer läsning

Annons