Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen granskar fallet

Hade Fredriks liv kunnat räddas? Nu ska Socialstyrelsen granska den vård som gavs på Gävle sjukhus.
– Vi vill ha det här genomgånget, säger överläkare Carl Lindgren.
Arbetarbladet 19 mars 2011.

Annons

Streptokock A-bakterier är mycket vanliga och kan bland annat ge halsfluss, svinkoppor och scharlakansfeber. Men i vissa fall kan vissa typer av bakterien orsaka en mycket allvarlig infektion som snabbt sprider sig i blodet, muskler och huden. Man kan säga att kroppen förgiftas.

Extremt ovanligt

– Det är extremt ovanligt och det är väldigt ovanligt att det får det här snabba förloppet, säger Carl Lindgren som är medicinsk rådgivare inom barn- och ungdomssjukvården i Gävleborg.

Varför just Fredrik Sundqvist blev så dålig kan man inte svara på. Möjligtvis kan det finnas ett samband med att han hade vattkoppor och att hans immunförsvar redan kan ha varit försvagat av det.

– En annan pågående sjukdom kan vara en bidragande orsak. Men å andra sidan finns det säkert många barn som har vattkoppor och streptokock A-bakterier samtidigt utan att bli sjuka.

Måste få antibiotika

Får man den allvarliga infektionen som leder till blodförgiftning måste man snabbt sätta in antibiotika. Men Carl Lindgren tycker inte att det är konstigt att Fredrik inte fick någon behandling när han kom in första gången på nyårsaftonen.

– Han hade ingen feber och det fanns ingen anledning att misstänka bakterier.

Snabbt förlopp

Hade han kunnat klara sig om han fått antibiotika då?

– Det vet jag inte. Ju tidigare man sätter in det desto verksammare är det. Men det egendomliga i det här fallet var att det var ett så galopperande snabbt förlopp.

Gjort Lex-Mariaanmälan

Gävle sjukhus har anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Myndigheten ska granska den vård som Gävle sjukhus gav för att se om det fanns något man hade kunnat göra annorlunda.

Mer läsning

Annons