Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten ska spara 14 miljoner

Socialnämnden tänker inte lägga ner några hela verksamheter, och varken dra in på drogsamordnare, BIG-tjänst eller dra sig ur familjecentralen i Andersberg. Men tjänstemännen har ändå hittat sparförslag på totalt 14 miljoner kronor, som bland annat kan drabba barnfamiljer med problem.

Annons

Socialnämnden har möte på onsdag och väntas då att godkänna en handlingsplan som innehåller besparingar på omkring 14 miljoner kronor. Förslagen betraktas fortfarande som arbetsmaterial, så exakt hur förslaget ser ut kan vi inte berätta.

– Vi har valt att göra så. Vi vill att personalen ska få besked innan det skrivs i tidningarna. Det kan bli så fel som i samband med GBC-nedläggningen, säger Maritha Johansson (V), socialnämndens ordförande.

– Jag vet inte om medborgarna har så mycket att påverka i det här läget hur som helst, vi som förtroendevalda är satta att besluta om det här. Vi gör så här av respekt för medarbetarna. Men sen tror jag faktiskt inte att det är några jättekontroversiella saker för medborgarna, även om vi förstås hade önskat att vi inte behövde spara alls.

– Nej.

– Förvaltningen har jobbat bra med att gå igenom alla möjligheter. Vissa delar av vår verksamhet kommer att få vara lite anorektiska under den här svåra tiden, och så hoppas vi på möjligheten att utöka igen när det ser bättre ut ekonomiskt, säger Maritha Johansson.

Troligen blir det neddragningar inom familjeenhetens öppenvårdenhet, där det i dag finns 34 behandlartjänster inom Barn- och familjestöd, Ungdoms- och familjestöd och Resursteamet. Det kan bli svårare för familjer med problem att få stöd och hjälpen måstekanske koncentreras till dem med allra svårast situation.

Det kan även bli en minskning av socialtjänstens arbete med familjers ekonomi.

Socialtjänsten fungerar i dag som god man för omkring 160 familjer, främst ensamstående föräldrar med trasslig ekonomi och skulder. Socialtjänsten tar hand om deras inkomster och ser till att hyra och andra räkningar betalas först.

I en konsekvensbeskrivning från tidigare i våras stod det angående detta sparalternativ:

”Risk för ökade vräkningar på grund av hyresskulder samt att fler vräkningar kan komma att genomföras då hyresvärdarna inte kommer att acceptera att människor får bo kvar trots upprepade hyresskulder”.

Mer läsning

Annons