Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten startar utredning om barnens situation

Socialtjänsten startar nu en utredning om hur de kan hjälpa de båda barnen och deras familj.

– I sådana här fall finns det flera vägar att gå fram på beroende på omständigheterna. Det är inte alls självklart att ett omhändertagande är en bra åtgärd, säger Maritha Johansson (V) ordförande i socialnämnden i Gävle kommun.

Annons

Johansson har under lördagen haft kontakt med den personal som fick rycka ut till Brynäs tidigt på lördagsmorgonen sedan polisen slagit larm. Vad som nu händer med barnen kan hon av sekretesskäl inte gå in på.

– Men självklart gör vi en utredning om den här familjen, säger hon.

Enligt Maritha Johansson har Gävle nyligen höjt beredskapen för akuta placeringar av barn, och har nu tre–fyra jourhem med beredskap dygnet runt.

Ett annat alternativ är akut placering på kommunens familjeboende, men då ska helst någon av föräldrarna också kunna följa med. Vad som sedan händer med barnen beror på omständigheterna från fall till fall. Det beror på om det som hänt anses ha varit en engångsföreteelse, eller om det funnits andra problem i familjen tidigare.

– Vi försöker undvika att placera barn och söker alltid i första hand efter möjligheter att stötta familjen så att barnen kan bo kvar hos föräldrarna, säger hon.

Vid akuta larm om barn som far illa har socialtjänsten jourpersonal i tjänst fram till klockan 23 på vardagskvällar och till klockan två på fredags- och lördagsnätter.

Därefter finns en bakjour bestående av chefer inom socialtjänsten som ska finnas tillgängliga i hemmet enligt ett schema.

Jouren ska kunna nås av bland andra polisen, akutmottagningen och SOS Alarm.

– Det har funnits vissa brister i joursystemet som vi nu håller på och ser över, säger Maritha Johansson.

Mer läsning

Annons