Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socionomstudenter garanteras examen

/
  • LÄTTADE. Carola Eurenius och Yumara Toledo håller som bäst på med sin C-uppsats på sociala omsorgsprogrammet i Gävle. I veckan fick de beskedet att högskolan erbjuder samtliga studenter på programmet att ta socionomexamen. ”Vi uppskattar högskolans lösning på det problem som uppkom angående socionomkompletteringen.”

Studenterna på sociala omsorgsprogrammet på Högskolan i Gävle fick i veckan ett glädjande besked. Samtliga kommer att få plats på socionomprogrammet i höst och möjlighet att ta socionomexamen.
– Det är roligt att det har ordnat sig, säger Yumara Toledo, en av de berörda studenterna.

Annons

Studenter på det sociala omsorgsprogrammet fick vid intagningem 2006 veta att programmet skulle upphöra och ersättas med socionomprogrammet. Då sades det, enligt studenterna, att alla på omsorgsprogrammet skulle få möjligheten att komplettera sin utbildning med en socionomexamen. Men i mars backade högskolan från sitt löfte och meddelade att det endast fanns 30 platser, 15 platser till allmän inriktning och 15 platser till inriktningen mot äldre och funktionshindrade, och att de skulle fördelas genom lottning. Beskedet möttes av kritik från studenterna som kände sig lurade.

Men i veckan kom högskolan med lugnande besked.

– Alla kommer att få plats och alla med behörighet från klasserna 03, 05 och 06, kommer att få möjlighet att ta socionomexamen. 74 har sökt och vi har lyckats ta in allihop. Men hade det varit 200 sökande hade det blivit svårt att hitta en lösning, säger Stefan Sjögren, programansvarig för socionomprogrammet.

De 15 platserna på allmän inriktning ska fortfarande fördelas genom lottning men alla sökande från sociala omsorgsprogrammet är garanterade en plats på den andra inriktningen, om de inte kommer in på den allmänna. Anledningen är att högskolan inte kan ordna fler praktikplatser och det är bara utbildningen med allmän inriktning som har praktik.

– Vi hade väl önskat att det fanns fler platser till den allmänna inriktningen, men vi är nöjda med den lösningen som blev, säger Carola Eurenius.

Nu behöver hon och de andra studenterna inte längre oroa sig för om de får en studieplats till hösten.

– Det känns skönt att veta att vi får komma tillbaka efter sommaren, säger Yumara Toledo.

De är även tacksamma för det stöd som de fått från studentkåren.

– Det blev mycket publicitet kring det här och jag tror att det var därför som högskolan såg till att lösa det. Och innerst inne vet de att de hade lovat oss, säger Carola Eurenius.

Mer läsning

Annons