Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sodexos kök renoverat för 14 miljoner

/
  • varsågod, ett smakprov! Siv Thunman, kostekonom på Sodexo, bjuder besökarna på smakprov under invigningen av Sodexos nyrenoverade produktionskök i Sätra. Med hjälp av kockar från kocklandslaget har några nya recept på bland annat ratatouille och köttfärssås tagits fram.Foto: David Holmqvist

14 miljoner kronor har Sodexo lagt på att renovera sitt produktionskök i Sätra. I går invigdes det nya köket med bandklippning av kommunalrådet Carina Blank och nu hoppas Sodexo kunna höja kvaliteten på den mat man levererar till skolor, förskolor och äldreboenden.

Annons

20 000 måltider. Så mycket mat lagas varje dag i Sodexos stora produktionskök på Sätrahöjden. Maten skickas ut till bland annat skolor, förskolor och äldreboenden i Gävle, Tierp och Älvkarleby. Men köket, där 40 personer jobbar, har varit slitet och inte uppfyllt de krav som ställs för matproduktion. På senare tid har man arbetat under dispens från miljökontoret.

– Nu har vi gjort en omfattande och välbehövlig ombyggnation under sommaren. Det gör att vi får ett rakare och säkrare produktionsflöde och en bättre arbetsmiljö för personalen, berättar platschefen Susanne Öberg.

De största förändringarna är att köket nu är tydligare avdelat i zoner så att det finns tydliga gränser mellan exempelvis utrymmen för uppackning och matlagning. Några nya ergonomiska maskiner och andra hjälpmedel har också installerats för att förbättra personalens arbetsmiljö och öka matens kvalitet.

– Det handlar väldigt mycket om logistik och att vi ska göra färre fel i leveranser. Men med de förutsättningar som styr ska vi göra vårt bästa för att fler ska tycka om maten, säger Susanne Öberg.

Ett mål Sodexo har satt upp inför nästa år är att mellan 60 och 80 procent av all mat ska vara lagad från grunden. I dag är 45–50 procent lagat från grunden, resten är halvfabrikat.

Mer läsning

Annons