Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sohlbergs byter namn till Gudruns – så ska Gävlefabriken räddas

/
  • Falukorven tillverkas i Gävle även i fortsättningen men med annat namn på paketen.
  • Sohlbergs charkfabrik har länge haft lönsamhetsproblem.

Sohlbergs försvinner som varumärke och ersätts med Gudruns.
– Det här är enda chansen att behålla arbetstillfällen och hålla fabriken i Gävle vid liv, säger Andreas Ögren, marknadschef i den familjeägda koncernen.

Annons

Förändringen medför inga neddragningar i Gävlefabriken – åtminstone inte i det här läget, försäkrar han.

Omställningen sker strax efter nyår och innebär att tillverkningen av alla korvar som krydd- och falukorv, leverpastej och frukost- och lunchkorv sker i Gävle. I fabriken i Stockholm tillverkas "oblandad chark" som rimmad sida och rökt skinka i bit.

Alla produkter får varumärket "Gudruns". Det finns dock ett undantag: Sohlbergs godingar.

– Det blir effektivare när vi kan köra med längre serier utan att byta etiketter, säger Andreas Ögren.

Han konstaterar att Sohlbergs charkfabrik i Gävle har brottats med lönsamhetsproblem i flera år. Försäljningen har sjunkit och dotterbolaget visat förlust.

– Om ett riskkapitalbolag varit ägare hade nog fabriken var nedlagd för flera år sedan, säger Andreas Ögren.

Den pressade marknaden med alltmer importerat kött och de stora livsmedelskedjornas egna varumärken har försämrat läget ytterligare för koncernen.

– Det här blir mer kostnadseffektivt. Vi renodlar produktionen men det påverkar inte produktionsvolymen, säger platschefen Siim Meesak som hoppas att förändringen snarare kan medföra ökade volymer.

Under förra året fick Sohlbergs vd avgå. Siim Meesak trädde in med uppdraget att lyfta försäljningen och trimma kostnaderna.

En del i förändringarna blir nu alltså att Sohlbergs försvinner som varumärke.

– Vi har i många år kört Sohlbergs och Gudruns med samma mönster och logga på produkterna. Jag tror att folk börjar förstå att Gudruns och Sohlbergs ingår i samma familj, säger Andreas Ögren som också vill lyfta fram att båda varumärkena funnits sedan 1920-talet.

Sohlbergs charkfabrik i Gävle har i dag 45 anställda. Dessutom sysselsätts ett tiotal personer som jobbar i transportföretag som kör ut varorna som Sohlbergs levererar.

Företagets historia började med att Erik Sohlberg startade charkfabrik på Sörbygatan i Gävle 1921. Efter några år flyttade fabriken till fastigheten på Brynäs där den finns än i dag.

Sedan 1980-talet ingår Sohlbergs Charkuteri AB i Ögrengruppen, ett familjeföretag med säte i Stockholm och där också Skövde slakteri, Mårtensson AB (styckning) och Gudruns AB (charkuteri) ingår. Koncernen ägs av Tommy Ögren med familj.

I fjol visade Sohlbergs chark nollresultat efter några år med vikande försäljning och förlustsiffror. Hösten 2013 varslades 15 personer om uppsägning.

Mer läsning

Annons