Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solängen utvald för internationell studie

Svenska grundskole-elever har en unik möjlighet, eftersom de kan välja mellan ett flertal olika skolor.

Annons

Gävle kommun är ett bra exempel på detta och har därför blivit utvald att delta i en internationell studie.Första veckan i december kommer sex forskare från flera olika länder till Solängsskolan i Gävle. Ett av samarbetsorganisationen OECD:s forskningscentra, CERI, arbetar med en studie om hur marknaden fungerar inom grundskolan. De vill veta hur rektorer, lärare och föräldrar tänker i fråga om skolval, och här kommer Gävle in i bilden.

Kommunen har nämligen tillsammans med Västerås kommun valts ut för att delta i studien. Skolverket har hjälpt CERI med urvalet, där storstadsregionerna har valts bort, eftersom materialet skulle bli allt för omfattande.

– Avgörande har varit att det i Gävle finns flera fristående skolor som funnits en längre tid, säger Karin Wahlström på Skolverket.

Under vecka 48 kommer en forskargrupp att besöka Gävle och Västerås för att intervjua rektorer, lärare och föräldrar i årskurs 6–9.

– Det finns ett intresse för vad som håller på att hända i Sverige på skolmarknadsområdet. Möjligheterna att välja gör Sverige unikt, säger Karin Wahlström.

Mer läsning

Annons