Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solceller kan vara framtiden i Norrsundet

/
  • Matnyttigt innan årets slut. Göran Ågren, GNA, lovade att ge konkreta besked för nyetableringarna innan årets slut för de arbetslösa i Norrsundet.
  • Besviken. Lena Malmström arbetade tidigare på Stora Ensos laboratorium. Hon är besviken över att två år har passerat, och att det i princip inte hänt någonting. ”Vi befinner oss i dödens dal”, menade hon.

Fortfarande är det många frågetecken kring vad som ska ske med fabriksområdet efter nedläggningen. Göran Ågren, GNA: s representant i Etableringskontoret, försökte belysa vad som är på gång, men han vågar inte riktigt dra av skynket än.

Annons

Varje onsdag inbjuds de arbetslösa fabriksarbetarna till Trygghetsrådets och Startkrafts informations- och samtalsträffar. Den här gången fanns Göran Ågren från kommunens GNA, Gävle Näringslivs Avdelning, på plats.

Det har nu gått två år sedan Etableringskontoret påbörjade sitt arbete med att få nya företag att etablera sig på området. Inblandade är kommunen, Stora Enso, länsstyrelsen, Startkraft, Trygghetsrådet och Pappers.

Bra läge

Det bästa med att etablera sig i Norrsundet, anser Ågren, är det strategiska läget med både hamn, järnväg och närheten till E 4. En säljande broschyr togs fram, och efter att ha skickats ut till 1 500 företagare, blev resultatet cirka 70 positiva gensvar.

– Sedan kom finanskrisen emellan, vi hade mycket på gång, men plötsligt drog sig intressenterna ur, förklarar han.

Det arbetades fram en idé om solcellsindustri i Norrsundet. Region Gävleborg och Länsstyrelsen stöttade en studie kring solcellsteknologi i kommunen, och den undersökningen är nu färdig för redovisning inom kort.

– Målet är ju någon typ av industri mot solcellsteknologi, mera kan jag inte säga just nu, besked kommer i nästa vecka, menade Göran Ågren.

Forskning

Det andra området som Ågren gläntade på, var en plattform för förnyelsebar energi. Det gamla kajområdet skulle kunna bli platsen för en byggnad för tillämpad forskning och en utveckling inom denna sektor. En förstudie kring Cellulosabaserade oljeprodukter, i samarbete med KTH pågår. Fem olika forskningsområden inkluderas i det projektet. Skisser på byggnaderna finns redan, men Ågren varken vill eller får, göra mera än att visa dem.

– Ni måste förstå att vi åker berg- och dalbana på etableringskontoret hela tiden, förklarade Göran Ågren. Ena dagen ser allt bra ut, men nästa har allt fallit igen.

– Men vi då, vi befinner oss hela tiden i en dal, dödens dal, menade Lena Malmström, en av de 50 arbetslösa som kommit till mötet. Hemifrån hör jag hur allt rivs på fabriken. Från början lät allt bra, man trodde det skulle ge något, men i princip har ju ingenting hänt!

Även ansvarsfrågan diskuterades. Ågren förklarade att det är Gästrike Invest som har huvudansvaret för lokalerna på området, Stora Enso ansvarar för att det görs rent, skapar golv, väggar och tak, belysning och allmän ventilation. Resterande genomförs av Gästrike Invest utifrån hyresgästernas önskemål. Just nu jobbar man bland annat med Svedab som enligt planerna ska etablera verksamhet här.

Summering

Ågren summerade dagsläget med: pelletsfabriken och barkpannan igång med åtta anställda, EuroMaints regionkontor som flyttat in, totalt 37 man finns här, ett fungerande hamnbolag, förstudien för solcellstillverkningen klar för presentation inom kort, cellulosaforskningsprojektet på gång, Svedab på väg, och inte minst det intilliggande sågverket som är en viktig aktör.

– Innan årets slut hoppas vi att kunna presentera något mera matnyttigt för er, lovade Göran Ågren.

Mer läsning

Annons