Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen steker – men var är det okej att bada?

/
 • myser. Max Räty, 8 år, älskar att bada! ”Man kan slappna av i vattnet” säger han.
 • favoritbadet. Yasin Feyli och Maria Johansson från Gävle brukar åka ut till Engeseberg med hunden Milo, även fast de tycker att det är en bit att åka från stan.
 • stortrivdes i vattnet. Jessica Thunström, 6 år, är ingen badkruka som pappa Lars. Han är däremot glad över att Engesbergs vatten fick godkänt. ”Jag skulle absolut inte låta dem bada om          det vara dåligt”, säger han.

Värmen har kommit och semesterfirarna har nu intagit badplatserna. Men för många är det inte självklart var man ska bada, då prover visat att vissa badplatser bör undvikas.

Annons

– Det är klart att man tänker på det, man vill inte riskera någonting, säger Maria Johansson från Gävle som solar vid Engesbergs camping.

Engesberg är ett av fyra bad som Gävle kommun hittills har hunnit tagit vattenprover på. Alla offentliga bad ska testas men prioriteringen har under försommaren varit de bad som tidigare år visat sig vara otjänliga eller som haft mindre bra vattenkvalité.

Tre bad vid Testeboån visade sig i förra veckan innehålla tarmbakterier och kommunen rekommenderade därför att inte bada i vattnet. Nya prover visar nu dock att vattnet återigen är tjänligt och det är fritt fram för bad igen.

Badet i Engesberg däremot klarade sig i första omgången i år. Vattentemperaturen visade där 20 grader under gårdagen och många stortrivdes i vattnet.

– Det är det här stället jag mest tycker om att bada på, säger 8-årige Max Räty.

Mamma Anna Hansson ville däremot inte doppa sig. När hon och sonen är ute och badar gör de det oftast vid havet.

Fler prover tas i juli

Att välja en bra plats med ett godkänt vatten är viktigt tycker hon, särskilt med tanke på Max som badar så mycket.

– Vuxna kanske inte får i sig så mycket vatten men det är lätt hänt för barn. Vi står ju inte så mycket på händer i vattnet som dem gör, säger Anna Hansson.

4 juli fortsätter Gävle kommun med att ta vattenprover på badplatser runt om i kommunen. I normala fall brukar två prover tas per säsong men som i Testeboåns fall krävs det fler och där kommer åtminstone fyra provtagningar göras, enligt Johan Öholm, ansvarig för de offentliga badplatserna i Gävle kommun.

Nya prover i Ockelbo

I Ockelbo och Älvkarleby testades badvattnet under gårdagen. Då gjordes också en ny provtagning på Sälgsjön vid Kalvsnäs i Hofors kommun, där de tidigare visat sig vara otjänligt vatten.

Det kommer att dröja minst tre dagar innan vardera kommun får reda på svaren från laboratoriet.

Mer läsning

Annons