Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solpaneler till Kenya monteras i Norrsundet

/
  • laddas på dagen. Systemet som skeppas till Kenya på onsdagen bygger på att solcellerna laddar ett batteri på dagtid så att energin kan användas till att ladda lampor så att befolkningen kan utnyttja även dygnets mörka timmar. En enhet ska kunna ladda tre lampor.
  • till bistånd. Bengt Skörelid, initiativtagare till företaget Solarwave som nu etablerar sig i Norrsundet, presenterade igår sin första produkt och köpare, Sten Kvarfordh som arbetar med ett biståndsprojekt i Kenya, Afrika. En solpanel och en kraftstation skeppas i dag till Kenya.solpanel till kenya. Bengt Skörelid, initiativtagare till företaget Solarwave som nu etablerar sig i Norrsundet, presenterade i går sin första produkt och köpare. En solpanel och en kraftstation ska på onsdagen skeppas till ett biståndsprojekt i Kenya.

Solarwave AB etablerar sig i Norrsundet och börjar montera solpaneler. Företaget räknar med att sysselsätta 5–10 personer nästa år.

– Det här är början på en ny företagsgren i vår region, säger Göran Ågren, näringslivsutvecklare i Gävle kommun.

Annons

Etableringen presenterades på en presskonferens i Norr-sundet på tisdagen. Solarwave planerar att starta monteringen i februari med en handfull personer och efter ett år öka till 20–40. Företaget säger sig vilja rekrytera lokalt.

– Det handlar om montering i processindustri. Säkert är många av dem som har jobbat på Ericsson vana av montering i processindustri, säger Bengt Skörelid, initiativtagare och delägare i företaget Solarwave.

Levereras redan i dag

Redan i dag levereras den första produkten till ett biståndsprojekt i Kenya. Det är en solpanel kopplad till en liten kraftstation som ska ge energi åt lampor som ska lysa upp hem, skolor och sjukhus på den afrikanska landsbygden.

Beställare är Sten Kvarfordh som sedan åtta år arbetar i ett projekt i Mutomo i regi av svenska Rotary.

– Behovet är stort. Det finns nästan ingen elektricitet och faller våra teststudier väl ut kan fler enheter levereras till sjukhus och skolor, säger han.

Donerade pengar

Tanken är att familjer ska kunna gå ihop och köpa sina egna enheter för 5 000–10 000 kronor med små så kallade av mikrolån. Biståndsprojektet finansieras med donerade pengar och omsätter cirka 700 000 kronor per år.

I ett nästa steg ska Solarwave leverera ett system för vattenrening som kopplas ihop med solpanelen. Värmen i kombination med uv-ljus ska ge 500 liter rent vatten om dagen. Men med vattenreningen återstår ett par tekniska detaljer innan den är klar.

Produkten är ett resultat av samarbete med företaget Mid-roc, som har tillverkat kraftstationen.

35 anläggningar

– Vi har ägare som styr mot att jobba mer med förnyelsebar energi. Vi är intresserade att vara med och bygga en fabrik här. Sedan att installera och projektera skulle passa oss bra. Om vi bidrar genererar det arbetstillfällen på våra 35 anläggningar runt om i Sverige, säger Sven-Olof Renström, marknadschef på Midroc i Sandviken.

Ska hålla till i förrådet

Solarwave samarbetar även med Euromaint Industry, som redan finns i fabriksområdet, och två ännu okända solenergiföretag.

– Det finns flera parter, intressenter som vi fortfarande resonerar med men som inte tillkännages i dag, säger Bengt Skörelid.

Solarwave planerar att ta cirka 1 000 kvadratmeter lokaler i anspråk mitt på fabriksområdet, lokaler som i dag används som förråd.

Mer läsning

Annons