Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Somalier planerar tälta vid riksdagen i protest

/
  • TÄLTPROTEST. Nu planerar somaliska organisationer i Sverige en tältprotest utanför riksdagen mot passreglerna som gör det omöjligt för somalier att återförenas med sina familjer. Naimo Ali Hussein är kontaktperson för somaliska kvinnoföreningen i Gävle.

Somalier från hela landet planerar att tälta utanför riksdagen i protest mot passlagstiftningen som gör det omöjligt för somaliska familjer att återförenas. Naimo Ali Hussein från Gävle har sina barn i Addis Abbeba.

Annons

I mars förra året stramade migrationsdomstolen åt kraven för anhöriginvandring. Nu krävs pass eller annan identitetshandling. Detta drabbar somaliska flyktingfamiljer särskilt hårt. Det är omöjligt att få ett pass där eftersom staten inte längre fungerar.

Har demonstrerat

I Gävle bor flera somalier som har sina barn i Somalia och flyktingläger i grannländerna. Somalierna i Gävle har deltagit i flera protester. Man har demonstrerat i Gävle, uppvaktat migrationsverket och deltog 5 maj i en stor manifestation utanför riksdagen.

12 maj kom en ny dom där migrationsöverdomstolen konstaterar att man är medveten om somaliernas speciella problem. Men domstolen konstaterar att det bara är lagstiftaren, det vill säga riksdagen, som kan ändra reglerna.

Därför planerar somalierna nu att tälta utanför riksdagen, enligt ett pressmeddelande från somaliska kvinnors förening som kom på söndagen.

– Vi vet inte när det ska bli, men vi måste göra någonting, säger kontaktpersonen Naimo Ali Hussein från Gävle.

Hennes man och barn bor nu i Addis Abbeba i Etiopien.

– De har det inte bra där. De har inga pengar och barnen kan inte gå i skolan, säger hon.

Mer läsning

Annons