Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarkvällarna har skapat nya jobb

/

Nu, efter tre år, har Sommarkvällarna etablerat sig som evenemang på onsdagskvällarna i Gävle. Såväl restauranger som handlare märker en tillströmning av kunder. På McDonalds har kunderna strömmat till i den grad att fem nya jobb har skapats.

Annons

Det var 2006 som kommunledningen blev nyfiken på det i Borås kallade "Sommartorsdagarna". Studiebesök genomfördes och efter det började ideér för vad som skulle kunna göras i Gävle ta fart.

– Vi försökte sälja in det, men vi märkte en viss skeptism till en början, berättar kommunalråd Carina Blank (S).

2007 genomfördes de första sommarkvällarna i Gävle med artister som Måns Zelmerlöw, Andreas Johnson och Tommy Nilsson. Sedan dess har besökarna strömmat till.

– Vi märker i år att det här är ett arrangemang som inte är beroende av scenplats eller artister. Det här har varit en jättespännande resa för kommunen, säger kommunalråd Carina Blank.

Restaurang Heartbreak har satsat på onsdagarna detta år. Efter att artisterna har uppträtt på Slottstorget har restaurangen tagit över artisterna.

– Japp, det har lönat sig. Den första onsdagen var det lite sämre, men sedan har det växt, säger Heartbreaks ägare Karin Formgren.

McDonalds vid Stortorget har fått många extra kunder på onsdagskvällarna berättar restaurangchef Carl Nyqvist. Det har lett till att restaurangen har kunnat tillsätta fem nya tjänster. 1 000 extra gäster under Sommarkvällarna mot för en vanlig onsdag har det blivit så här långt.

– Vi hoppas förstås att det blir ännu bättre nästa år. Vi vill att Gävle ska bli en attraktiv stad med fler arbetstillfällen, säger Carl Nyqvist.

Sommarkvällarna är ett samarrangemang mellan Gävle kommun och Gävle centrumsamverkan, som består av ungefär 130 handlare och restauranger i Gävle. Budgeten för 2009 års Sommarkvällar ligger på drygt en miljon kronor.

Men alla handlare är inte med i arrangemanget. Det är den främsta förändringen de handlare tidningen talar med skulle vilja se till nästa år.

– Vi skulle gärna se att alla butiker har öppet här på gatan. Det blir lite ensligt annars, säger Esa Kuosku, från Naturkompaniet på Drottninggatan.

Uppslag och ideér inför nästa år bubblar det av hos handlarna.

– Kanske skulle det kunna finnas en liten dansbana på söder, säger Karin Formgren på Heartbreak.

– Man skulle kunna ha en kväll med uppvisning av veteranbilar på Drottninggatan. Och man borde kunna få in miljömedvetenheten, till exempel att alla som cyklar ner på stan får delta i ett lotteri, säger Esa Kuosku på Naturkompaniet.

Mer läsning

Annons