Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaryran flyttar in till stan

/
  • nöjd. Mikael Andréasson, chef för Axels nöjesfält är mycket nöjd med årets placering av Sommaryran. ”Stenebergsparken är perfekt för barnfamiljer. Jag tror på det här. Vi har ställt upp 17 karuseller, lika många som vi brukade ha under Cityfesten.”
  • sköter kafét. Manne Stenström är ombudsman för Ung vänster Gävleborg. Han sköter kaféet intill musikscenen. Förutom ekologiskt och rättvisemärkt fika kommer han att bjuda på politiska budskap som rör djurrätt, valet i höst, arbetsfrågor och välfärden.
  • scenbyggare. Mats Rönnevald från företaget Bröderna Bäver kommer att vara med och bygga upp scenen.
  • ljudansvar. Längst in, vid dansbanan, i Stenebergsparken är musikscenen placerad. Karusellerna står bara några meter från scenen. Men P-O Flodström, musikansvarig för Sommaryran, tror inte att det blir några problem med ljudet.”Vi har ett bra PA-system men det kan bli lite problematiskt på fredagen för då har vi många sing and songwriters som kan bli överröstade av karusellerna”.
  • elstation. Gävle Energi förser Sommaryrans karuseller med el. En mobil elstation har ställts upp så att de boende på Brynäs inte riskerar strömavbrott.
  • KARUSELLBYGGE. På onsdagen var Axels nöjesfält i full färd med att ställa upp karusellerna inför Sommaryran som kommer att pågå i fyra dagar i Stenebergsparken på Brynäs. Karusellarbetaren Julien koncentrerade sig på bygget.

I dag, torsdag inleds Sommaryran som kommer att pågå i fyra dagar med karuseller, knallar och musik i Stenebergsparken. I år har evenemanget fått en ny, mer stadsnära placering och arrangörerna hoppas att det ska locka fler besökare.
– Det här känns riktigt bra. Nu kan vi bara hoppas på fint väder, säger Mikael Andréasson som ansvarar för karusellerna.

Annons

Den första Sommaryran arrangerades förra året på grusplanen mellan GTK- hallen och Läkerol Arena i Sätra. Det blev något av en flopp med få besökare och besvikna knallar. Arrangören Tomas Gavlén menar att området var för stort och opersonligt. Därför föll valet i stället på Stenebergsparken, som på 1920-talet gjordes i ordning som en folkpark, och som genom åren har använts till olika arrangemang, boulespel och allsång.

– Placeringen är mysigare och mer stadsnära. Stenebergsparken är lite outnyttjad och nu vill vi väcka den till liv.

Gillar miljön

Mikael Andréasson, ägare av Axels nöjesfält instämmer.

– Vi fastnade för miljön. Förra året hade vi otur med vädret och placeringen på en tråkig grusplan var inte lyckad. Men det här känns riktigt bra. Vi har ställt upp 17 karuseller, lika många som vi brukade ha under Cityfesten.

Nytt för i år är också att Gävles Antirasistiska Kulturförening, GARK, är med som arrangör. GARK har tidigare arrangerat den antirasistiska Boulognerfesten men den lades ned förra året.

– Jag ringde Tomas Gavlén och frågade om vi kunde göra något ihop och det här är resultatet. Det är ett spännande samarbete, säger P-O Flodström som är ansvarig för musikprogrammet.

– Vi slår ihop Boulognerfesten med Sommaryran

Flera, främst lokala, band ska uppträda. Första bandet The Sixpacks kliver på scenen klockan 21 i kväll. Intill scenen kommer GARK att ha ett kafé med ekologiska och rättvisemärkta produkter.

Fri entré

Som vanligt är det fri entré, karuseller, lotteristånd, ett 40-tal knallar och ett öltält. Delar av Brynäsgatan är avstängd för att ge plats åt karusellerna. Busshållplatserna på Brynäs har därför flyttats.

– Vi har naturligtvis informerat bostadsbolagen om evenemanget så grannarna i området är förvarnade, säger Tomas Gavlén.

Han räknar med att det ska komma ungefär 5 000 besökare om dagen, totalt 20 000.

– Vi kan inte få in så många fler besökare. Nu hoppas jag på vackert väder, mycket publik och att det ska bli en spännande aktivitet som vänder sig till Gävleborna.

Mer läsning

Annons