Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopbilen var roligast på återvinningen

/
  • POPULÄRT. Chauffören Björn Engelaar var populär under onsdagen. Andreas Sundberg och Josef Åkesson-Lindblad fick åka med till metall- och glasinsamlingen.

Vad kan vi göra med 1 000 gamla gympaskor?
Skapa värme i elementen.
Det fick Fixargruppen som jobbar i Sätra lära sig under onsdagens besök vid Forsbacka avfallsstation.

Annons

Fixargruppen, enheten för dagligverksamhet i Gävle var i går på en utflykt till Forsbacka avfallsstation. De jobbar för Gavlegårdarna i Sätra och städar bland annat soprum. De fick en inblick i vad som händer med soporna som åker i väg med lastbilen.

– Vilka sopor är farligast att slänga i naturen? Hur mycket väger hela Sveriges sopor? Jens Sjöstrand ställde smarta frågor från gruppen till avfallspedagog Britt-Marie Berglund.

Hon svarade att kvicksilver, bly och batterier är farligast att slänga i naturen. Men hur mycket sopor vi slänger i Sverige varje dag är svårare att svara på. I Gävleborg slängs det 30 ton matavfall varje dag.

Det stora berget av metallskrot väckte beundran. Även högarna med glas.

– Allt kan återanvändas. Metall smälter man ner och kan använda till nya cyklar och bilar. Glaset krossar man och blandar med nytt så får vi nya burkar och flaskor, säger Britt-Marie Berglund.

Men populärast var det att åka lastbilen med kompostavfall.

– Spännande. Det är första gången jag åker soplastbilen, säger Sven-Erik Nilsson. Han brukar annars hjälpa till med att hämta gamla möbler.

Mer läsning

Annons