Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soporna ska ligga i underjorden

/
  • på försök. En ny soptunna testas just nu i Kvarnparken. Soporna hamnar under mark och sugs upp i en sopbil varannan vecka.

Glöm överfulla papperskorgar som måste tömmas varje dag. Gävle kommun testar just nu en soptunna i Kvarnparken som ovan jord består av ett rostfritt rör. Soporna hamnar i en behållare under marken och sugs upp varannan vecka.

Annons

– Fördelen är att vi slipper tömma så ofta. Och att det förhoppningsvis blir mindre skräpigt runtom. Just här har vi haft problem med en papperskorg som varit full jämt, säger Håkan Sellman som jobbar på tekniska kontoret.

10 000 kronor kostade den underjordiska papperskorgen, plus ett par timmars jobb med att gräva ner den i Kvarnparken intill Milles änglar.

Kommunen spar in de pengar de tidigare lagt på att tömma sopkorgen varje dag, men får i stället betala ett företag för att komma med en sugbil varannan vecka.

– Bara en lönar sig inte ekonomiskt. Det här är ett test. Funkar det så kan det bli att vi skaffar flera till Boulognern, säger Håkan Sellman.

Behållaren under marken rymmer 650 liter, och är knappt en meter i genomskärning. En större är ingen vits tycker Håkan Sellman.

– Man måste nog tömma med ett visst intervall så att det inte börjar lukta. På somrarna kan det nog behövas en gång i veckan, säger han.

På Stortorget finns en liknande konstruktion där torghandlarna kan slänga papper och grönsaksrester i två olika behållare.

Mer läsning

Annons