Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorg över beskedet – men också lättnad

/
 • Blandade känslor. Birgitta Ölund och Ing-Mari Gustafsson är både oroliga och lättade efter beskedet att hälsocentralen ska läggas ned. De är ledsna över att den sammansvetsade                        personalen ska splittras men gläds också åt att patienterna får bättre tillgång till läkare när den privatdrivna hälsocentralen tar över i Bomhus.
 • framtiden oviss. Distriktssköterskan Siw Käll vet inte vad som ska hända med henne nu när landstinget lägger ned sin hälsocentral i Bomhus. Men hon tycker ändå att det är helt rätt beslut. ”Det kommer att bli bättre för befolkning, de kommer att få en bättre tillgång till vård”.
 • informerade. Verksamhetschefen Petra Lindstedt informerade igår personalen om landstingets planer att lägga ned hälsocentralen i Bomhus och låta den privata konkurrenten Carema ta över lokalerna.

Lättnad, oro och sorg.

Det var med blandade känslor som personalen tog emot beskedet Bomhus hälsocentral ska läggas ned.

– Det blir bra för patienterna men det är sorgligt att personalen splittras, säger distriktssköterskan Siw Käll.

Annons

På tisdagseftermiddagen informerades personalen på Bomhus hälsocentral om landstingets planer att lägga ned hälsocentralen. Planer som Arbetarbladet kunde berätta om i gårdagens tidning.

I stället för att stanna kvar och konkurrera med den hälsocentral som vårdföretaget Carema planerar att öppna vägg i vägg väljer landstinget att kasta in handduken och lämna över till den privatdrivna hälsocentralen som också tar över lokalerna.

Ett beslut som inte kom helt oväntat.

– Vi har förstått att något skulle hända, det har legat över oss, säger distriktssköterskan Birgitta Ölund.

Oroliga

De anställda som Arbetarbladet pratar med direkt efter mötet är lättade över att de äntligen fått besked om vad som ska hända. Men också oroliga över vad som ska hända med dem och deras arbetskamrater. En del kanske kan få jobb på den nya privatdrivna hälsocentralen som tar över, andra kan få flytta till andra hälsocentraler och en del kommer att jobba kvar i hemsjukvården som landstinget fortsätter att ansvara för.

– Det känns inte roligt att behöva bryta upp en bra arbetsgrupp. Vi har ju jobbat tillsammans i massor av år. En del ända sedan hälsocentralen startade, säger Ing-Mari Gustafsson som är distriktssköterska.

”Blir bättre”

De är också övertygade om att det kommer att bli bättre för patienterna. Bomhus hälsocentral har ju i många år haft stor brist på läkare och har haft svårt att klara av att ge Bomhusborna en bra vård.

– Våra patienter har kämpat på länge. Nu får de kontinuitet och fasta läkare som de kan lista sig hos, säger Siw Käll.

– Hade jag bott i Bomhus hade jag också velat att Carema skulle ta över, konstaterar Ing-Mari Gustafsson.

Borde landstinget ha stannat kvar och konkurrerat med Carema?

– Nej, det här är helt rätt beslut. Det finns ingen anledning att slösa mer med skattepengar.

– Caremas hälsocentraler på Brynäs och Södertull fungerar ju bra så det kan nog bli bra här också, säger Ing-Mari Gustafsson.

Landstinget kommer att driva Bomhus hälsocentral tills Carema är redo att öppna sin någon gång i november.

Mer läsning

Annons