Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparandet på skolan ser ut att ge önskad effekt

Barn- och ungdomsnämnden räknar fortfarande med att gå plus minus noll i budgeten för 2009.
Besparingarna som redan beslutats motsvarar 39,5 miljoner kronor.
Men kommunens kostnader för Engelska skolans utökning är ett osäkert kort.

Annons

2010 riskerar att bli ett tungt år för skolförvaltningen.

Ett generellt sparkrav på fyra procent från kommunledningen väntas bland annat medföra att den planerade minskningen av barngrupperna i förskolan läggs på is.

Prognosen för 2009 ser bättre ut. Uppsägningen av lärare, ytterligare personalminskningar på rektorssidan, neddragningar inom den centrala administrationen och tidigare beslutade skolnedläggningar får effekt redan nu.

– Det ser bra ut, konstaterar nämndens ordförande Jens Leidermark (S).

Men det finns några tänkbara fallgropar.

Dels måste skolorna hinna ställa om organisationen till färre lärare, till exempel genom att minska antalet klasser.Dels kommer fristående Engelska skolan att utöka med klasserna fyra och fem till hösten.

Eftersom den kommunala skolan ska betala för även dessa elever kan det innebära ett minus på minst 6 miljoner kronor för höstterminen 2009.

Det är lågt räknat, eftersom skolförvaltningen uppskattat elevtappet till 240 barn. Engelska skolan tror att siffran snarare kommer att överstiga 300 elever.

Pengarna måste i vilket fall som helst tas från den kommunala budgeten och förvaltningen jobbar med att ”frigöra” miljonerna för ersättning till friskolan.

Mer läsning

Annons