Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speditionsjätte bryter avtalet efter avslöjandet

Speditionsjätten DSV Road har med omedelbar verkan stoppat samarbetet med transportföretaget Samlogistik Sverige AB som Arbetarbladet berättade om i onsdagens tidning.


–  Från i dag så kör dom inte åt oss, säger Torwald Bernström, distriktschef

i DSV Road
.

Annons

Enligt Torwald Bernström var det först i tisdags som speditionsföretaget blev varse om att Samlogistik saknar nödvändiga trafiktillstånd. Det var i samma veva som Arbetarbladet var i kontakt med länsstyrelsens tillståndshandläggare och ansvariga på Arbetsförmedlingen i Gävle.

– För att de ska kunna köra för oss så ska de visa upp f-skattsedel, transporttillstånd, försäkringar med mera, säger Torwald Bernström.

I slutet av 2008 gjordes en upphandling av transporterna i Gävleområdet och fem åkerier fick DSV:s uppdrag att köra. Ett av dem var Samlogistik Sverige.

– Han hade transporttillstånd när vi kontrakterade företaget i december, säger Torwald Bernström och hänvisar till andrahandsuppgifter som han fått av andra inom DSV.

När Arbetarbladet berättar att länsstyrelsen i Stockholm avslagit Samlogistiks ansökan två gånger, i oktober i fjol och januari i år, säger han:

– Det tyder på att vi inte har korrekt information. Då får jag dubbelkolla.

Fyra–fem chaufförer berörs när nu DSV stoppat samarbetet med Samlogistik och flyttat över transporterna på en annan entreprenör.

I tisdags eftermiddag beslutade Arbetsförmedlingen att dra tillbaka anvisningarna för jobb i det aktuella transportföretaget. Detta sedan Arbetarbladet pratat med Eva Holmberg-Tedert, verksamhetsansvarig på Arbetsförmedlingen i Gävle.

– De personer som vi anvisat dit riskerar inte att vi ifrågasätter deras rätt till ersättning från a-kassan, säger hon.

Däremot får annonsen på Platsbanken vara kvar trots att det är ett lagbrott att bedriva yrkesmässig trafik utan nödvändiga tillstånd.

Eva Holmbert-Tedert jämför med en restaurang som inte fått serveringstillstånd men som ändå söker exempelvis en bartender.

– Men inga anvisningar ska göras i väntan på att företaget i det här fallet klarar ut sin tillståndsansökan hos länsstyrelsen, säger hon.

Samlogistik Sverige AB har överklagat länsstyrelsens beslut att neka transporttillstånd.

Mer läsning

Annons