Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelberoende låg bakom hemtjänststölder

Alla pengar gick till spel. Till sist började den hemtjänstanställde mannen stjäla av kunderna. Åklagaren ville ge honom fängelse, men tingsrätten dömde i stället till kontraktsvård med placering på ett behandlingshem.

Annons

Under torsdagens rättegång berättade den åtalade mannen att det var spelberoendet som fick honom att stjäla. I oktober stal han en 85-årig hemtjänstkunds bankkort, och tog ut drygt 18 000 kronor. 85-åringens anhöriga märkte det och gjorde en polisanmälan.

Ytterligare ett bankkort försvann hos 85-åringen, men det lyckades han inte ta ut några pengar från. Polisen visade bankens övervakningskamera för andra hemtjänstanställda, som då kände igen den skyldige.

Under polisutredningen visade det sig att fler kunder drabbats av stölder, bland annat av smycken. En del av stöldgodset hittades hemma hos den misstänkte annat fanns på en pantbank i Stockholm.

Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff men rätten dömde i stället till skyddstillsyn och kontraktsvård, med placering på behandlingshem som första insats. Brotten är bland annat grovt hemfridsbrott och grov stöld.

Den hemtjänstanställde har varit häktad sedan han greps. Tingsrätten hävde på torsdagen häktningsbeslutet, men bestämde i stället att han ska vara omhändertagen tills han kan flytta till behandlingshemmet.

Mer läsning

Annons