Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU-are vill vara både framtiden och nuet

/
  • PÅ KONGRESS. De vill vara en blåslampa. Daniel Olsson, Fanny Eriksson, Diana Pettersson, Sofie Eriksson diskuterar de stora perspktiven på SSU:s 35:e kongress.

De vill vara en blåslampa på det socialdemokratiska partiet och kan inte vänta på att få komma upp i talarstolen. SSU:are från Gävle, Sandviken och Östhammar har mycket att göra nu när ungdomsförbundets kongress hålls i Uppsala.

Annons


- Vi är inte bara framtiden, vi är nuet också, säger Fanny Eriksson, 18 år och ombud från Valbo i Gävle.

Med det menar hon att det är viktigt att Socialdemokraterna lyssnar på ungdomsförbundet och att fler unga får sitta med i kommunstyrelser och på andra poster där de påverkar. På så vis kommer partiet att få nya perspektiv.

- Jag skulle önska att Socialdemokraterna vågade gå ut och vara lite mer radikala än de är nu, säger hon.

Daniel Olsson, 21, också han från Gävle, håller med. Ungdomsförbundet ska vara en påtryckargrupp.

I vardagen med SSU i Gävle kretsar arbetet kring det lokala; priset på kollektivtrafik, att behålla ungdomsgårdar och att agera mot rasism i skolorna.

På kongressen diskuterar man principprogram det här året och det är de stora, övergripande perspektiven som står i fokus. Fanny Eriksson är särskilt intresserad av den feministiska debatten - att hitta en gemensam nämnare för de olika feminismerna, en analys som är SSU:s egen. Daniel Olsson pratar om klassperspektivet.

- Vi vill ju minska klasskillnaderna, och det går ju åt helt fel håll med den politik som förs idag, säger han, och räknar upp

Diana Pettersson, 20, från Östhammar och Sofie Eriksson, 16, från Sandviken är ombud för första gången. De tycker att det är nytt och rörigt - men lärorikt. Sofie är ung, men inte särskilt ny i politiken. Tillsammans med de andra SSU:arna i Sandviken har hon bedrivit en kampanj för att alla gymnasieelever ska få körkort. Till slut godkändes det för eleverna på vård- och omsorgsprogrammet. Men Sofie Eriksson är inte nöjd.

- Det håller på att bli en klassfråga vem som kan ta körkort och det skulle behövas på alla program, säger hon.

Debatterna har redan under kongressens första dag varit långa och ombuden förnekar att det skulle finnas en brist på visioner inom socialdemokratin. Det kommer ju in nya idéer hela tiden, menar de.

- Men vi är kanske dåliga på att föra ut våra visioner, säger Daniel Olsson.

Diana Pettersson har bland annat satt sig in i frågor om hbt-politik, politik som rör homo och bisexuella och transpersoner. Nu väntar hon bara på att få ställa sig talarstolen när hennes frågor kommer upp.

- Jag är debattsugen och det kommer att kännas bra att få gå upp och prata. Det är första gången som jag ska stå där framme, så det är lite nervöst.

 

Mer läsning

Annons