Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städmani stäms av facket

Städmani i Gävle stäms på 800 000 kronor av Fastighetsanställdas förbund.
Det handlar om de uppsagda tågstädarna som vägrades en lönehöjning just för att de hade tagit hjälp av facket.
Därmed gjorde Städmani, enligt facket, sig skyldigt till föreningsrättskränkning.

Annons

När Städmani i våras sade upp fyra tågstädare för att de vägrade att gå upp i arbetstid utan höjd lön tog Fastighetsanställda strid för sina anställda – men förlorade.

Facket kunde inte hindra företaget att säga upp dem för arbetsbrist, trots att orsaken egentligen var tvisten om arbetstiden.Nu återkommer förbundet med två olika stämningar mot företaget.

Den ena är en direkt följd av den förra konflikten. Fastighetsanställdas förbund hävdar att tre av de uppsagda anställda bestraffades för att de anlitat facket.I möten med de anställda ska företagets representanter ha sagt att de skulle ha fått lönekompensation om de hade ”gått med på allt och jobbat på utan förhandlingar”.

Därmed har företaget kränkt de anställdas rätt att tillhöra och verka inom en fackföre-ning, enligt bestämmelserna i medbestämmandelagen, MBL, heter det i stämningsansökan.Nu kräver facket 250 000 i allmänt skadestånd plus 50 000 var till de tre drabbade anställda.

I den andra stämningen till Arbetsdomstolen ifrågasätter facket Städmanis löneavdrag för en anställd för att täcka självrisken för skadorna på en tjänstebil som hon körde i diket med.

Den anställde hade lånat firmabilen för att på en rast åka hem och hämta företagets städutrustning som fanns hemma i hennes bostad.

På vägen tillbaka halkade hon av vägen och voltade, men klarade sig själv utan skador.Två dagar senare kallades hon till ett möte med Städmanis ägare Camilla Westman som krävde att hon skulle betala självrisken på försäkringsskadan på 5 030 kronor.

Den anställde godkände inte det skriftligt, och inte heller muntligt, enligt fackets version i stämningsansökan.

Ändå drog företaget pengarna från den anställdes lön och gjorde sig därmed skyldig till otillåten kvittning, enligt facket.

Man hänvisar till att arbetsgivaren enligt skadeståndslagen har förstahandsansvar för skador som den anställde orsakar i tjänsten.

Mer läsning

Annons