Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städmani vann över facket i Arbetsdomstolen

/

Städföretaget Städmani i Gävle och dess vd Camilla Westman kränkte inte föreningsrätten när hon förlängde lunchrasten sedan anställda vänt sig till facket och klagat. Det har Arbetsdomstolen, AD, beslutat. I stället för att få skadestånd måste nu facket, Fastighetsanställdas förbund, betalar företagets rättegångskostnader.

Annons

Facket stämde företaget till AD i två fall.

Det ena handlade om hur det gick till när fyra tågstädare blev uppsagda sedan de vägrat gå med på att jobba mer för samma lön. Då ska Camilla Westman ha sagt att städarna fått kompensation om de jobbat på och inte vänt sig till facket.

Det andra fallet handlade om lunchrasten. Några städare klagade på att de inte kunde utnyttja rasterna fullt ut och vände sig till facket som i sin tur kontaktade Arbetsmiljöverket. Det gjorde att Camilla Westman förlängde rasten till en timme.

AD tillbakavisar fackets påståenden.

I ena fallet, menar AD, var det "snarare ett naturligt inslag i själva förhandlingsfrågan" när företaget inte ville ge de anställda lönekompensation.

I andra fallet menar AD att det visserligen är sannolikt att företaget förlängde lunchrasten för att några arbetstagare utnyttjat sin föreningsrätt och vänt sig till facket. Men förhören i domstolen visade, menar AD, att Arbetsmiljöverket gärna såg att städarna med sina fysiskt tunga jobb tog en timmes lunchrast.

Enligt AD var det Arbetsmiljöverkets råd som styrde beslutet att förlänga lunchrasten – inte att arbetstagarna skulle straffas.

– AD har lyssnat på våra argument, precis som vi ville, säger Peter Lindgren, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega.

Arbetarbladet har förgäves sökt Camilla Westman och företrädare för Fastighets för en kommentar.

Mer läsning

Annons